Alleen uitgevers zorgen voor enige activiteit op beurs

ROTTERDAM, 29 AUG. Het nieuwe recordslot op Wall Street wekte op de Amsterdamse effectenbeurs vandaag minder beroering dan op andere Europese beurzen. De uitgevers overheersten het Beursplein waar het verder slaapverwekkend rustig bleef.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,1 punt hoger sloot op 91,3 punten, noteerde om 13.00 uur 0,1 punt hoger. Handelaren typeerden de stemming op de beurs als “slaapverwekkend”. “Het is een flipperkasten-beurs, eerst stijgen de koersen een beetje, daarna glijden ze weer wat weg”, aldus een lusteloze handelaar vanmorgen.

De slechte cijfers over de Amerikaanse economie zorgden gisteren voor een impuls op Wall Street. De Amerikaanse economie heeft het in het tweede kwartaal slechter gedaan dan eerder was voorspeld. Het bruto nationaal produkt daalde 0,1 procent terwijl een stijging van 0,4 procent werd verwacht. De koersen van de obligaties stegen daarop sterk. De handel verwacht dat de tegenvallende cijfers gecompenseerd zullen worden door een rentedaling in de VS.

“De rally op de obligatiemarkt kan inderdaad betekenen dat er plaats is voor een verlaging van de Amerikaanse rente”, zei een handelaar in Amsterdam vanmorgen. Die ontwikkeling zou positief kunnen werken op de aandelenmarkt. Beleggers zullen het interessanter gaan vinden in aandelen te beleggen dan hun geld tegen een lagere rente op de bank te laten staan.

Als de stijging op Wall Street doorzet, kan de Amsterdamse beurs daarvan profiteren. Amsterdam volgt traditiegetrouw de ontwikkelingen op Wall Street. Een hoger slot in New York betekent vrijwel altijd een hogere opening in Amsterdam.

Maar hogere koersen zeggen nog weinig over de omzet. Vandaag werd er wederom erg weinig omgezet in Amsterdam. “De volumes blijven bedroevend laag. Gisteren gingen er 80.000 Olies om, dat is de helft van het gemiddelde niveau!”, aldus een hoekman.

Alleen de onafgebroken stroom bedrijfsnieuws en halfjaarcijfers houdt de handelaren wakker. In de dunne markt ging de meeste aandacht vanmorgen uit naar de uitgevers. Elsevier maakte een winststijging van bijna tien procent bekend. Die cijfers werden goed ontvangen al lagen ze, volgens een handelaar, “aan de lage kant van de verwachtingen”. Elsevier, dat gisteren acht dubbeltjes lager sloot op 85,30 gulden, schoot bij opening uit de startblokken en tikte 1,40 gulden aan. Aan het begin van de middag noteerde de uitgever nog twee dubbeltjes hoger.

Handelaren wezen in hun verklaring voor de koerswinst van Elsevier op een andere uitgever: VNU. “Nogal wat beleggers hebben de hun aandelen VNU verkocht en geruild voor aandelen Elsevier.” VNU maakte gisteren bekend dat de netto winst over het eerste halfjaar 35 procent lager is uitgevallen dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Vandaag behoorde VNU nog wel tot de grootste stijgers met 1,80 gulden winst op 72,50 gulden.

In de uitgeversbranche viel verder Wolters Kluwer weer op. De uitgever werd gisteren na fraaie cijfers al beloond met een gulden winst en klom vandaag nog een gulden verder. De Telegraaf, die een winstdaling over de eerste zes maanden van dit jaar meldde van zes procent, werd meegetrokken in het lichte uitgevers-optimisme. De Telegraaf won een gulden op 86 gulden. Wegener Tijl, gisteren 1,50 gulden hoger gesloten op 261,50 gulden, won twee kwartjes.

De halfjaarcijfers van Bührmann-Tetterode (papier en kantoorsystemen) vielen slecht op het Beursplein. De Amsterdamse onderneming meldde een winstval van 16 procent en zag de koers met 1,10 gulden afbrokkelen. Vooruitlopend op de cijfers boekte Bührmann gisteren nog 2,20 gulden koerswinst.

NEW YORK Wall Street begroette gisteren het tweede record binnen een week. Herziene cijfers over de Amerikaanse economie, die aangeven dat het herstel veel langer gaat duren dan eerder werd aangenomen, veroorzaakten optimisme op de aandelenmarkt. Het Dow Jones industrieel gemiddelde reageerde, speculerend op een rentedaling, met een recordslot van 3.055,23 punten.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen sterk na het hoge slot op Wall Street. In de loop van de morgen zakten de koersen weer wat terug. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 4,4 punten hoger sloot op 2.624,2 punten, noteerde omstreeks het middaguur 10,1 punten hoger.

FRANKFURT Sterke resultaten van Daimler Benz trokken de koersen in Frankfurt naar een hogere opening. Ook autofabrikant Volkswagen had met fraaie halfjaarcijfers een aandeel in de positieve stemming in Frankfurt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,38 punt hoger sloot op 1.647,5 punten, noteerde omstreeks het middaguur 9,26 punten hoger.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio sloten de aandelenkoersen vanmorgen weer iets hoger. Het bericht dat in de VS het bruto nationaal produkt drie kwartalen achter elkaar is gedaald en het herstel van de Amerikaanse economie aanmerkelijk langer zal duren, inspireerde de handel in Tokio. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 380,54 punten hoger op 22.002,17 punten.