Wathey op St. Maarten opnieuw aan de macht

PHILIPSBURG, 28 AUG. Claude Wathey is weer aan de macht op het Antilliaanse eiland Sint Maarten.

Dit is het gevolg van het feit dat de PDP gisteren de samenwerking met coalitiegenoot SPA heeft opgezegd. De PDP besloot samen te werken met de Democratische Partij die wordt geleid door Claude Wathey.

Bij de Eilandsraadsverkiezingen van 12 april leed de DP voor het eerst na veertig jaar een verkiezingsnederlaag.

De PDP, een groep dissidenten die zich vorig jaar van de DP afscheidde, behaalde bij die verkiezingen twee zetels en besloot daarop in de Eilandsraad en het Bestuurscollege samen te werken met de SPA, die vier zetels behaalde en de grootste partij op het eiland werd.

De samenwerking heeft acht weken geduurd. De PDP beschuldigde de SPA, en met name leider Vance James, van “ondoortastend optreden”, hetgeen verlammend zou werken op de verdere ontwikkeling van het eiland. De afgelopen weken hebben zich tal van fricties voorgedaan tussen de twee coalitiepartners waarbij de PDP vaak de publiciteit zocht om de SPA in een kwaad daglicht te stellen. Kranten op Curaçao, waaronder het Nederlandstalige dagblad Amigoe, lieten de afgelopen dagen doorschemeren dat de PDP door de DP zou zijn omgekocht om de samenwerking met de SPA te verbreken.

Politieke waarnemers op St. Maarten wijzen er op dat de macht weer terug is bij Claude Wathey. “De SPA zal na hetgeen nu is gebeurd de PDP nooit meer als partner accepteren. De PDP is daarom nu overgeleverd aan Wathey, die opnieuw de sterke man op het eiland is geworden”, zo zei een zakenman in Philipisburg. (ANP)