VS verwelkomen akkoord Cambodja

WASHINGTON, 28 AUG. De regering van de Verenigde Staten heeft het vredesakkoord voor Cambodja gisteren verwelkomd. De strijdende partijen kwamen overeen hun troepen drastisch te verminderen.

“We verwelkomen de voortgang die tot nog toe is gemaakt”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken in Washington. “We blijven geloven dat het voorstel van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad de beste oplossing biedt voor Cambodja.”

De vijf permanante leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben vorig jaar een plan ontwikkeld dat een einde moet maken aan de twaalf jaar lange oorlog en dat internationaal erkende verkiezingen moet garanderen.

Gisteren hebben de Cambodjaanse regering in Phnom Penh en de coalitie van drie verzetsgroepen het belangrijkste struikelblok overwonnen in het ingewikkelde VN-vredesplan. Ze kwamen overeen hun troepen met 70 procent te verminderen en de overblijvende troepen onder toezicht te stellen van de Verenigde Naties.

Prins Norodom Sihanouk heeft er gisteren voor gewaarschuwd dat het vredesproces spaak kan lopen als de Verenigde Staten en Groot-Brittannië star blijven vasthouden aan het VN-plan en geen wijzigingen in dit plan toestaan. “Ik heb twijfel over hun flexibiliteit”, aldus Sihanouk.

Tijdens de besprekingen die dezer dagen nabij Bangkok worden gehouden tussen de Cambodjaanse regering en de coalitie van verzetsgroepen zijn de betrokken partijen op enkele punten afgeweken van het VN-plan. Waarnemers verwachten nog meer amendementen voordat de besprekingen morgen worden beëindigd. (AFP, AP, Reuter)