"Sovjet-troepen versneld terug uit Duitsland'

BONN, 28 AUG. De Sovjet-Unie zal haar troepen versneld terugtrekken van Duits grondgebied.

Dat heeft de nieuwe Sovjet-minister van defensie, Jevgeni Sjaposjnikov, gisteren voor de Duitse televisie verklaard.

Op het grondgebied van de voormalige DDR bevinden zich nog omstreeks 257.000 Sovjet-militairen van de 360.000 die er gelegerd waren ten tijde van de Duitse eenwording, in oktober 1990. De terugtrekking van alle Sovjet-militairen moet in 1994 voltooid zijn. “Ik kan u het gelukkige nieuws melden dat de terugtrekking eerder voltooid zal zijn”, aldus Sjaposjnikov gisteren tegenover de Duitse omroep ARD.

De minister bevestigde daarmee een eerdere uitlating van de bevelhebber van de Sovjet-troepen in Duitsland, generaal Matvej Burlakov, die begin vorige week zei dat de terugtrekking geen hinder zou ondervinden van de - toen nog niet mislukte - machtsgreep in de Sovjet-Unie. Een andere woordvoerder van het Rode Leger in Duitsland, luitenant-kolonel Leonid Los, heeft gisteren echter gezegd dat de terugtrekking “mogelijk hinder zal ondervinden van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie”. Volgens Los, die sprak in het hoofdkwartier van de Sovjet-legermacht in Wuensdorf, ten zuiden van Berlijn, worden voor het overbrengen van de troepen onder meer schepen gebruikt die hun thuishaven in een van de Baltische landen hebben. Volgens Los staat nog niet vast dat deze schepen beschikbaar blijven wanneer de Baltische landen volledig onafhankelijk worden.

Los zei ook dat onder de Sovjet-militairen op Duits grondgebied grote onzekerheid bestaat door de crisis binnen het centrale gezag in de Sovjet-Unie, de onduidelijkheid over de bevelvoering van het Rode Leger en de mogelijke afscheiding van verscheidene Sovjet-republieken. “Deze soldaten zijn afkomstig uit verschillende republieken”, aldus Los. “Wanneer die onafhankelijk worden en elk een eigen legermacht vormen, gaat ieder van ons zich bij terugkeer wellicht afvragen bij welk leger hij hoort.”

Westerse deskundigen hebben eerder al vraagtekens geplaatst bij het oorspronkelijke schema voor de terugtrekking van de Sovjet-troepen. Zo zou de Sovjet-Unie niet beschikken over voldoende spoorwegmaterieel voor het transport van zware voertuigen.

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, vroeg maandag om een versnelde terugtrekking. Zijn land beloofde vorig jaar in ruil voor de terugtrekking de woningen te financieren van teruggekeerde militairen en hun gezinnen. (Reuter, AFP)