Luciano Pavarotti en Donald Duck vlijen zich in ...

Luciano Pavarotti en Donald Duck vlijen zich in de gunst van een groot publiek. Wie massamarkten wil bespelen, kan zich nauwelijks beter gezelschap wensen.

H. Breukhoven heeft in zijn werkkamer dan ook een prominente plaats ingeruimd voor beide figuren, die met hun karakteristieke stemgeluid miljoenen verdienen. Breukhoven is directeur van de Free Record Shop, een keten platenwinkels die inmiddels een "handel in beeld- en geluidsdragers' is geworden. Dat gaat goed: vorig boekjaar zette de Free Record Shop met 95 winkels 134 miljoen gulden om, waaraan de onderneming 7,4 miljoen gulden overhield. De keten bestaat momenteel uit ruim 90 Nederlandse en 15 Belgische vestigingen, en volgens Breukhoven is er best ruimte voor 50 filialen meer. Zijn werkomgeving, ten tijde van de beursgang in 1989 gebouwd in Capelle aan den IJssel, illustreert zijn expansiedrang. Om het overvloedige aantal vierkante meters te vullen, heeft hij een leren zitje voor twaalf man laten neerzetten, en gekozen voor een uit de kluiten gewassen bureau. Breukhovens helikopter, buiten op het platte dak, ligt vast met staalkabels zolang een vergunning voor opstijgen en landen uitblijft. De halfronde kamer wordt gedomineerd door (half)ronde vormen. Breukhoven vindt dat prettig; het doet hem aan zijn eega denken, zegt hij. Verantwoordelijk voor het ontwerp ervan is mevrouw Breukhoven, die eertijds als zangeres Vanessa vooral roem oogste met haar karakteristieke fysiek. (Tekst Hans Wammes, foto Thijs Wolzak)