Honderdduizend Moldaviërs hebben in de hoofdstad ...

Honderdduizend Moldaviërs hebben in de hoofdstad Chisinau de uitroeping van de Moldavische onafhankelijkheid gevierd.

In de verklaring riep Moldavië Moskou op onderhandelingen te beginnen over de aftocht van de Sovjet-troepen van zijn grondgebied en over “de beëindiging van de illegale bezetting” van het land. De onafhankelijkheidsverklaring werd in het parlement unaniem aangenomen door 276 afgevaardigden; negentig parlementariërs die er de Russische, Oekraïense en Gagaoezische minderheden vertegenwoordigen waren uit protest afwezig. Roemenië werd gisteren het eerste land dat Moldavië als onafhankelijke staat erkende. “Onze droom is werkelijkheid geworden”, zo stelde president Ion Iliescu. In veel Roemeense steden werd de Moldavische onafhankelijkheid met betogingen begroet. (Foto AP)