Franse werkloosheid groeit fors

PARIJS, 28 AUG. De werkloosheid in Frankrijk is in de maand juli met 1,6 procent toegenomen.

Daardoor ligt het aantal werkzoekenden in Frankrijk nu 10,4 procent hoger dan een jaar geleden. Van de Franse beroepsbevolking is momenteel 9,5 procent zonder werk.

De stijging van het aantal werklozen in juli, met 42.000 tot ruim 2,7 miljoen, kwam niet onverwacht. Volgens het ministerie van arbeid zal zij zich nog enige tijd voortzetten. De komende maanden zullen de statistieken negatief beïnvloed worden door ontslagen bij enkele grote ondernemingen, zoals de elektronicagigant Bull, de bandenfabriek Michelin en de elektronicagroep Thompson, die ingrijpende herstructureringsplannen uitvoeren.

Hoewel premier Edith Cresson gisteren zei dat de hervatting van de economische groei voor het einde van het jaar kan worden verwacht, lijkt het waarschijnlijk dat Frankrijk begin volgend jaar drie miljoen werklozen zal hebben. Temeer omdat in september nog een toevloed van schoolverlaters bij de arbeidsbureau's wordt verwacht.

Tegenover dit ongunstige nieuws, dat het sociale klimaat de komende maanden sterk zal beïnvloeden, staat een relatief grote toename van de Franse export (6,1 procent in juli). Het Franse ministerie van financiën beschouwt dit als een aanwijzing dat de economie zich herstelt. Aan de andere kant nam ook de import toe (met 6,3 procent). Het traditionele tekort op de Franse handelsbalans komt, over de laatste twaalf maanden gerekend, uit op 56 miljard franc (bijna 19 miljard gulden). Dat is 18,5 miljard franc meer dan juli vorig jaar.