Flauw Beursplein beloont Wolters Kluwer voor cijfers

ROTTERDAM, 28 AUG. Op een richtingloos Beursplein liet de Amsterdamse effectenbeurs zich vandaag weer eens meetrekken door de buitenlandse beurzen. In de flauwe, afwachtende stemming boekten bedrijven met fraaie halfjaarcijfers de meeste koerswinst. Uitgever Wolters Kluwer dikte aardig aan.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,5 punt lager sloot op 91,2 punten, noteerde om 13.00 uur 0,2 punt hoger. De Amsterdamse effectenbeurs kon vanmorgen nauwelijks richting bepalen. De beursvloer kenmerkte zich door weinig activiteit. “Je kunt hier een kogel door de beurs schieten”, typeerde een flauwgestemde handelaar vanmorgen de stemming.

Amsterdam volgde ook vanmorgen weer de buitenlandse beurzen. In Londen bleef de beurs, mede door een sterke obligatiemarkt, goed liggen. Ook Frankfurt oogde vanmorgen vriendelijk. “Amsterdam laat zich vrijwel altijd leiden door de stemming op de buitenlandse beurzen. Ook vandaag laten we ons weer een beetje meeblazen”, zei een hoekman.

Voor de toekomst hebben analisten grofweg twee scenario's liggen. Aan de ene kant kan de binnenlandse, sociale onrust naar aanleiding van de WAO-discussie de markt op niet al te lange termijn omlaag drukken. Buitenlandse beleggers schrikken volgens analisten van de berichten die langzamerhand binnensijpelen over de binnenlandse politieke onrust en een mogelijke val van het kabinet. Het zou voor een terughoudende rol van de buitenlanders op het Beursplein kunnen zorgen. Daardoor zou de activiteit op de Amsterdamse beurs sterk terug kunnen lopen.

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat de beurs juist een enorme impuls krijgt vanuit het buitenland. “Als Wall Street straks doorschiet naar 3.100 of misschien zelfs 3.200 punten, dan laat Amsterdam zich lekker meezuigen”, aldus een handelaar.

Vandaag bleef de actviteit zeer beperkt. Slechts de vele halfjaarcijfers konden voor enige activiteit zorgen. Maar van meer dan een rimpeling was geen sprake. Winstnemingen drukten daarnaast de koersen enigzins. Beleggers stappen op dit moment weer uit Philips. Gisteren sloot de elektronica-onderneming drie dubbeltjes lager op 35,70 gulden. Vanmorgen gingen er nog twee dubbeltjes van de koers af.

Ook Heineken lag vandaag onder druk. Ondanks een voorspelde na-zomer raakte de bierbrouwer vanmorgen een gulden kwijt op 153 gulden. Handelaren wijten het koersverlies vooral aan de twijfels over Heinekens positie op de alcoholvrije biermarkt. Bavaria demarreerde op die markt een tijd gelden met het Malt-bier en lijkt voorlopig niet meer in te halen door het peloton waarin Heineken wat achteraan bungelt.

Wolters Kluwer kreeg de beloning voor mooie cijfers. De uitgever verwacht voor 1991 een netto winst van circa 210 miljoen gulden, meer dan twintig procent boven de netto winst van vorig jaar. De koers, die gisteren al negen dubbeltjes hoger sloot op 53,40 gulden, dikte vanmorgen nog eens twee gulden aan.

Ook de Gelderse Papiergroep profiteerde van goede bedrijfsberichten. Het bedrijf uit Apeldoorn verwacht over 1991 een hoger netto resultaat te behalen dan in 1990 toen de winst 13,1 miljoen gulden bedroeg. De koers van het papierfonds (slot gisteren: 77,50 gulden), klom vanmorgen 3,50 gulden.

Air Holland maakte bekend dat het een nieuwe interim-manager voor commerciële zaken en logistiek heeft aangesteld. Met de benoeming loopt Air Holland vooruit op de plannen van de tobbende luchtvaartmaatschappij zich meer te richten op de Europese chartermarkt. Air Holland was vanmorgen de grootste stijger op het Beursplein met vier dubbeltjes winst op 5,60 gulden.

Pakhoed, dat gisteren twee gulden wegzakte en voor 1991 een consolidatie van de winst verwacht, herstelde zich met twee kwartjes winst op 45 gulden.

NEW YORK Op de beursvloer in New York was gisteren weinig meer te merken van de euforische stemming die vorige week ontstond naar aanleiding van de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie. Beleggers richtten hun blikken meer naar de toestand van de Amerikaanse economie waar het herstel langer duurt dan aanvankelijk werd gedacht. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot uiteindelijk 13 punten lager op 3.026 punten.

LONDEN De situatie op de effectenbeurs van Londen werd door handelaren omschreven als consolidatie. Na de spectaculaire records die vorige week werden geboekt, nemen beleggers en handelaren deze week even gas terug. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 20,9 punten lager sloot op 2.619,8 punten , noteerde omstreeks het middaguur 9 punten hoger.

FRANKFURT Handelaren op de beurs van Frankfurt zochten vanmorgen naar nieuwe inspiratiebronnen. Een stortvloed van bedrijfsnieuws veroorzaakte slechts een rimpeling op de Duitse aandelenmarkt. Het Dax-3--koersgemiddelde, dat gisteren 7 punten lager sloot op 1.647,12 punten, noteerde omstreeks het middaguur 3,13 punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen verdeeld bij gemiddelde omzetten. Futures-gerelateerde handel vormden de enige opvallende activiteit op de Japanse beursvloer waar veel beleggers uit zorg over de steeds verder uitbreidende schandalen bij de Japanse effectenkantoren aan de zijlijn blijven. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 19,67 punten lager op 21.621,63 punten.