Financiën wil vergunning NVG-bestuur intrekken

ROTTERDAM, 28 AUG. De Nederlandse Vereniging voor de Goederentermijnhandel (NVG) is op sterven na dood. Nadat eerder het bestuur van de vereniging uiteenviel, stapte gisteren ook de voltallige Raad van Toezicht op. Het ministerie van financiën staat nu op het punt de vergunning van het NGV in te trekken.

Het ministerie maakt zich al enige tijd ernstige zorgen over de ontwikkelingen in de goederentermijnhandel. Twee weken geleden leidden twisten binnen het NVG-bestuur tot het vertrek van twee bestuursleden. Vice-voorzitter H. van Stokkum van Limako Brokerage en G. van Dam van Geldermann stapten op. Gisteren sprak het ministerie voor de tweede keer binnen een week met de ruziënde NVG-bestuurders.

Een week geleden beloofde het bestuur nog alles in het werk te stellen om de interne crisis te beteugelen. Gisteren bleek echter dat de situatie alleen maar is verergerd. Het opstappen van de Raad van Toezicht is voor het ministerie aanleiding nu het heft in handen te nemen in de goederentermijnhandel.

Als het ministerie binnen enkele dagen besluit tot het intrekken van vergunningen voor NVG-leden, zal elk NVG-lid voorlopig zijn vergunning voorlopig rechtstreeks bij het ministerie moeten aanvragen. Voor sommige NVG-leden zal dat betekenen dat zij hun eigen vermogen moeten opschroeven. Het ministerie eist van makelaars in de goederentermijnhandel een minimaal eigen vermogen van 250.000 gulden. Het NVG nam genoegen met een eigen vermogen van 40.000 gulden.

De ruzie binnen het NVG-bestuur draait om maximering van het tarief van de zogenoemde limited liability-contracten. Door het betalen van een ongelimiteerde provisie kan een klant nooit meer verliezen dan een bepaald bedrag. De provisie die een klant betaalt, kan oplopen tot 350 dollar. De twee opgestapte bestuursleden wilden die provisie maximeren. Bestuurslid Van Oostveen van Kesperry kantte zich echter fel tegen een dergelijke maatregel.