Eigen beleid treft Thatcher bij verkoop van huis

LONDEN, 28 AUG. Margaret Thatcher is slachtoffer geworden van haar eigen beleid. De voormalige Britse premier en haar echtgenoot Dennis hebben de vraagprijs van hun woonhuis in het zuiden van Londen met 80.000 pond (265.000 gulden) moeten verlagen.

De prijsverlaging heeft alles te maken met de ineenstorting van de huizenmarkt in Groot-Brittannië. De slechte markt voor onroerend goed is het resultaat van de hoge rentetarieven die Thatcher zelf tijdens de laatste maanden van haar bewind propageerde. Hypotheken zijn daardoor peperduur en dat schrikt aspirant-kopers van huizen af.

Thatcher kocht het neo-Georgiaanse huis, dat vier slaapkamers heeft en in een lommerrijke buitenwijk van Dulwich staat, als een toevluchtsoord toen ze nog premier was. Ongeveer tien weken geleden bood ze het voor 675.000 pond (ruim 2,2 miljoen gulden) te koop aan. Niemand ging serieus op het aanbod in. Volgens makelaar Tony Margo was 595.000 pond (bijna twee miljoen gulden) een “meer reële” prijs.

De Thatchers, die inmiddels een huis in een modieuze wijk in centraal Londen hebben betrokken, waren teleurgesteld dat het huis nog niet verkocht was, aldus Margo. “Maar ze zullen zich wel realiseren dat hun vraagprijs te hoog was. Het zijn verstandige mensen”. (Reuter, AP)