EG: vredesconferentie Joegoslavië

BRUSSEL, 28 AUG. De Europese Gemeenschap wil een vredesconferentie voor Joegoslavië bijeenroepen op voorwaarde dat de strijdende partijen daar zich houden aan een staakt-het-vuren.

Gebeurt dit niet voor 1 september, dan zullen de ministers van buitenlandse zaken van de EG zich samen met de partijen in Joegoslavië die wel aan de conferentie willen meewerken, bezinnen op “internationale actie”.

Dit hebben de twaalf ministers van buitenlandse zaken gisteravond besloten op hun spoedberaad in Brussel. De verklaring was vooral gericht tegen de Serviërs, om hen ertoe te dwingen EG-waarnemers toe te laten in de gebieden waarin zij voortdurend met de Kroaten slaags raken. Vanmorgen hebben eenheden van het Joegoslavische leger voor de vierde achtereenvolgende dag de aanval geopend op troepen van de Kroatische Nationale Garde, zo is van Kroatische zijde bekend gemaakt.

De EG-ministers hebben in een gemeenschappelijke verklaring, die na middernacht werd uitgegeven, niet gezegd wat het internationale optreden kan inhouden. Duitsland pleit al langer voor erkenning van Kroatië en Slovenië. Minister Van den Broek, die het beraad in Brussel voorzat, onderstreepte gisteren niet de indruk te willen wekken dat de EG militaire actie overweegt. Sovjet-president Gorbatsjov heeft eerder scherp gewaarschuwd tegen een gewapend ingrijpen van de EG in Joegoslavië.

In de verklaring wordt scherpe kritiek geleverd op Servië en het federale leger. “De ongeregelde Servische troepen zijn op de verkeerde weg als zij denken dat zij de problemen die zij van de nieuwe grondwettelijke orde verwachten met militaire middelen kunnen oplossen. Nog verontrustender is dat niet langer kan worden ontkend dat eenheden van het Joegoslavische leger Serviërs actief steunen. Het staatspresidium dient onmiddellijk een einde te maken aan dit onwettig optreden van strijdkrachten onder zijn commando.”