EG steunt verbond van Philips en Matsushita

BRUSSEL, 28 AUG. De Europese Commissie wil groen licht geven voor een gezamenlijke onderneming van de elektronicafabrikanten Philips en het Japanse Matsushita. Zij is bereid hiervoor de mededingingsregels op soepele wijze toe te passen.

In een officiële mededeling zegt de Europese Commissie dat de joint venture de concurrentie weliswaar beperkt, maar dat deze ook leidt tot technische vooruitgang en mogelijke voordelen voor de consumenten. De Nederlandse en Japanse ondernemingen vroegen een jaar geleden hun joint venture, die de naam D2B Sytems draagt, uit te zonderen van de mededingingsregels van de Gemeenschap.

D2B is opgezet om één soort afstandsbedieningapparaat op de markt te brengen dat kan worden gebruikt voor verschillende merken televisies, video-recorders en CD-spelers. Met de afstandsbediening kan kan ook informatie van het ene naar het andere apparaat worden overgebracht. Philips en Matsushita zullen wereldwijd licenties verstrekken aan elektronicafabrikanten, die daarbij verplicht worden het logo van de joint venture te gebruiken.

De Europese Commissie zegt een “positieve houding” aan te nemen ten aanzien van de joint venture. Wel zal zij andere partijen nog om commentaar vragen, alvorens een definitief oordeel te geven.

De joint venture - voor driekwart in handen van Philips - moet de Nederlandse en Japanse onderneming in staat stellen kennis uit te wisselen op het terrein van standaardisatie in elektronica. “Als je wilt standaardiseren in de consumentenelektronica, kan je altijd het beste een sterke partner nemen”, aldus een woordvoerder van Philips. Het bedrijf zou de meeste technologie voor de afstandsbediening al hebben ontwikkeld. (AP)