Discotheek in Landsmeer dicht na rel

LANDSMEER, 28 AUG. Discotheek Robinson in het Noordhollandse dorp Landsmeer blijft tot 1 oktober gesloten om nieuwe rellen tussen inwoners en discogangers te voorkomen.

Dat maakte burgemeester H. Waltmans gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering bekend.

De ordemaatregel geldt alleen voor “disco-achtige activiteiten” en niet voor de jachthaven en de roeibotenverhuur van Robinson. De discotheek kwam in het nieuws toen zaterdagavond een confrontatie dreigde tussen vijftig gekleurde discogangers uit Amsterdam en een groep blanke inwoners van Landsmeer, gewapend met staven en een brandblusser. Door assistentie in te roepen van de korpsen van Zaandam en Amsterdam wist de politie de beide groepen gescheiden te houden. Ook op 17 augustus was er sprake van een dreigende atmosfeer. De burgemeester, die hoopte met zijn maatregel een “ernstig, zelfs gewapend treffen tussen blanke en gekleurde bezoekers te voorkomen”, sprak echter liever van “disco-rellen” dan van rassenrellen.

Inwoners van Landsmeer zouden zich vooral storen aan de vernielingen en geluidsoverlast die de discogangers veroorzaken wanneer ze na sluitingstijd in groepen teruglopen naar Amsterdam. De komende maand zal Waltmans overleg voeren met de betrokkenen. Hij hoopt zo “tot een situatie te komen die het voortbestaan van de discotheek verzekert zonder dat de openbare orde in gevaar komt”. De burgemeester beklemtoonde dat de sluiting van de discotheek een ordemaatregel is en geen strafmaatregel. Of de discotheek na 1 oktober vroeger dicht gaat, zoals het gemeentebestuur wenst, is niet duidelijk.