Cinema Militanslezing door Deense regisseur Carlsen

AMSTERDAM, 28 AUG. De vijfde Cinema Militanslezing van de Nederlandse Filmdagen wordt op 22 september in de Utrechtse Pieterskerk gehouden door de Deense regisseur Henning Carlsen.

In navolging van Roland Joffé, Peter Greenaway, Dusan Makavejev en Aleksej German laat Carlsen, die gerekend kan worden tot de aartsvaders van de naoorlogse Deense cinema, zijn licht schijnen over recente ontwikkelingen in de filmkunst en -industrie. De lezing belooft vooral een kritisch commentaar te geven op de Europese filmpolitiek en de toenemende neiging tot internationale coprodukties.

In het kader van de Nederlandse Filmdagen vindt ook een ontmoeting plaats tussen Deense en Nederlandse filmmakers. Een vergelijking tussen de respectievelijke voorwaarden van de filmproduktie in beide landen komt in het teken te staan van de voornemens van minister d'Ancona (WVC) om de gangbare subsidiestructuur opnieuw te bekijken. Een aantal recente films uit de internationaal tamelijk succesvolle Deense produktie zullen voor het publiek te zien zijn.