Britse premier bezoekt Moskou

WASHINGTON, 28 AUG. De Britse premier, John Major, zal dit weekeinde in Moskou als eerste Westerse leider gesprekken voeren met Sovjet-president Michail Gorbatsjov en de Russische president, Boris Jeltsin.

Major, die op dit ogenblik een bezoek brengt aan de Amerikaanse president, Bush, heeft dit gisteren laten weten.

Major zei te verwachten dat de Europese Gemeenschap deze winter voedselhulp zal sturen naar de Sovjet-Unie, maar hij zei grootschalige hulp door het Westen uit te sluiten “totdat de Sovjet-Unie een geloofwaardig hervormingsprogramma heeft vastgesteld”.

Britse officiële woordvoerders voegden daar gisteren de voorwaarde aan toe van drastische inkrimpingen van het Sovjet-defensiebudget. Thans besteedt de Sovjet-Unie naar schatting 25 procent van haar bruto nationaal produkt aan defensie.

De crisis in de Sovjet-Unie en de Westerse houding tegenover dat land is het belangrijkste gespreksonderwerp van Bush en Major.

De Amerikaanse president heeft gisteren in zijn vakantieverblijf in Kennebunkport “strategische besprekingen” gevoerd met naaste adviseurs op veiligheidsgebied. Ook de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in de Sovjet-Unie, Robert Strauss, die één dag na het begin van de coup in Moskou aankwam, nam aan deze gesprekken deel. Strauss, die in Moskou overleg heeft gevoerd met Gorbatsjov en Jeltsin, zei te geloven in “een vruchtbare samenwerking tussen Jeltsin en Gorbatsjov”. Ook Strauss zei te willen wachten met het geven van grootschalige economische hulp, maar er zou niet langer een gevaar bestaan dat dit geld “in de verkeerde handen terechtkomt”.

President Bush heeft gisteren gezegd te willen wachten met erkenning van de Baltische landen totdat klaarheid is gebracht in wat hij omschreef als de “schimmige verhouding” tussen de scheidende republieken en het centrale gezag van de Sovjet-Unie. “Ik wil geen vergissingen maken die bijdragen aan een nog grotere anarchie binnen de Sovjet-Unie”, aldus Bush.

Volgens Strauss zal Bush waarschijnlijk vrijdag “een belangrijke verklaring afleggen” met betrekking tot de diplomatieke verhouding met de Baltische Staten. (AFP, AP, Reuter)