Bayer ziet herstel chemie

LEVERKUSEN, 28 AUG. Het Duitse chemieconcern Bayer verwacht een spoedig herstel van de crisis in de chemische industrie.

De bedrijfvoering in de eerste zeven maanden wijst op een lichte opleving en stabilisering van de resultaten, aldus Bayer in het vandaag gepresenteerde halfjaarbericht.

Niettemin daalde de bruto winst van het concern in de eerste helft van 1991 tot 1,95 miljard D-mark, 3,2 procent minder dan het jaar ervoor. Bayer rekent erop deze daling in de rest van dit jaar goed te maken. De omzet nam toe met twee procent tot 22,2 miljard D-mark.

Volgens Bayer blijkt uit de jongste cijfers dat kostenbesparende maatregelen vrucht afwerpen. Het aantal werknemers is het eerste halfjaar met 4.000 gedaald tot 166.600. Ook koersstijgingen van dollar en yen komen de resultaten ten goede.

De farmacie-divisie ontwikkelde zich in de eerste twee kwartalen hoopgevend: de omzet steeg met elf procent tot 4,4 miljard D-mark. Binnen de sector polymeren deed de Polysar-groep het uitstekend met een omzetgroei van 12,8 procent tot ruim 4 miljard D-mark. Organische- en landbouwchemicaliën behaalden eveneens hogere omzetten. De resultaten van de sector industriële chemicaliën (een omzetdaling van 7,6 procent tot ruim 4 miljard D-mark) noemt Bayer “zorgelijk”.