Bank slank of van wereldformaat?

Gisteren hielden ABN en Amro Bank hun laatste aandeelhoudersvergaderingen.

De fusie van beide banken had tot doel een "bank van wereldformaat', te vormen en de kostenstijging te beperken. De fusie moet de combinatie vanaf eind 1994 jaarlijks 500 miljoen gulden aan uitgaven schelen, in guldens van nu.

Dat is niet veel. De KLM wil in drie jaar tijd de kosten met niet 900 miljoen gulden en niet met een miljard gulden, maar met 955 miljoen gulden drukken. De KLM ziet haar eigen overgewicht blijkbaar als het dubbele van dat van ABN Amro die na de fusie zoveel dubbelfuncties zou moeten tellen.

Fusies noden echter vooral tot vermageren wanneer het eigenlijk overnames zijn. Siemens-Nixdorf bijvoorbeeld wil meer dan 500 miljoen D-mark besparen, mede door 3.000 van de 52.000 banen te schrappen. De doelstelling van de computerfabrikant is ongeveer even groot als die van ABN Amro waar toevallig ook ongeveer evenveel mensen werken.

Maar het zou onjuist zijn beide bezuinigingsplannen te vergelijken omdat de cijfers zo overeenkomen. De (wils)kracht van een "global player' in de financiële markten moet gemeten worden aan die van zijn gelijken. BankAmerica en Security Pacific willen een miljard dollar aan kosten besparen. Dat is ruim vier maal zoveel als ABN Amro bezuinigt, hoewel de Californische combinatie iets kleiner is dan de Hollandse collega.

De Newyorkse samenklontering van Chemical Bank en Manufacturers Hanover moet aan kostenvoordeel 650 miljoen dollar opleveren en 6.200 banen kosten, hoewel deze combinatie nog geen tweederde van de omvang van ABN Amro heeft.

Tot op heden zijn de bezuinigingsdoelstellingen van ABN Amro bescheidener dan de internationale ambities.

Mees niet hopeloos

Bank Mees & Hope kijkt de buitenwereld somberder tegemoet dan andere banken. De rentebaten van moeder ABN Amro stegen met 18,4 procent. Dochter Mees & Hope wijt de daling van haar winst in het eerste half jaar onder andere aan “het nog steeds ongunstige rentebeeld.”

Van Lanschot Bankiers zegt zijn stijgend resultaat vooral te danken te hebben aan hogere effectenprovisies “onder invloed van het verbeterde beursklimaat.” Mees & Hope rept van “lage omzetten op de effectenbeurs.” Maar Mees is niet helemaal hopeloos. De bank verwacht dat de nettowinst dit jaar “normaal gesproken” zal stijgen.

Volmac

Het is alweer lang geleden dat Volmacs oprichter Van Oosterom prof. Arie van der Zwan aantrok om grote beleggers miljarden te doen investeren in de World Software Group (WSG). Toen familie-omstandigheden Van Oosterom vorige maand uit Aruba weer even naar Nederland brachten, moet hij zich gerealiseerd hebben dat de echt grote internationale softwarehuizen zelf wel onder dak weten te komen. Dat het Britse ICL zich overgaf aan het Japanse Fujitsu kon misschien nog als uitzondering worden afgedaan. Maar nu heeft het Franse Cap Gemini zich verbonden met Duitslands grootste onderneming Daimler Benz. Ongetwijfeld geïnspireerd door het succes van EDS als dochter van Amerika's grootste onderneming General Motors. Datzelfde EDS schokte nu de software wereld met een onvriendelijk bod op het Britse SD-Scion.

WSG had met aandelen Volmac als betaalmiddel buitenlandse collega's vriendelijk willen overtuigen zich aaneen te sluiten. Met die dit jaar nogmaals in waarde gehalveerde papieren, lijkt Van der Zwan met kralen en spiegeltjes op pad gestuurd om vrienden te maken onder meer vermogende inboorlingen.