Val Management Share op rustige, afwachtende beurs

ROTTERDAM, 27 AUG. Rust en afwachting overheersten vandaag op de Amsterdamse effectenbeurs. Zelfs een stortvloed aan bedrijfsnieuws kon de beurs niet beroeren. Bij lage omzetten sprong het forse koersverlies van Management Share het meest in het oog.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,1 punt hoger sloot, noteerde om 13.00 uur 0,3 punt lager. Amsterdam volgde vanmorgen de ontwikkelingen op de beurzen van Londen en Frankfurt. De koerswinsten van de laatste dagen werden daar vanmorgen een halt toegeroepen. Frankfurt baadde zich aanvankelijk nog in de euforische stemming naar aanleiding van de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie, maar moest na uitlatingen van ex-Bundesbank president Pöhl gas terugnemen. Pöhl zei bij de inauguratie van zijn opvolger Schlesinger dat hij zich zorgen maakt over de Duitse inflatie. De Dax-koersindex daalde daarop, na een hogere opening, naar een ruim acht punten lager niveau.

In de afwachtende stemming houden de internationals zich heel erg rustig. De halfjaarcijfers van de bedrijven zijn inmiddels gepresenteerd en voor kennisgeving aangenomen. “De jus is eraf, er gebeurt weer even niets hier”, sprak een handelaar vanmorgen.

Het koersverlies op Wall Street van de daar genoteerde internationals Koninklijke Olie en Unilever had vandaag enig effect op de koersen op het Beursplein. Vanmorgen verloor Koninklijke, dat gisteren sloot op 158,60 gulden, 1,30 gulden. Unilever (slot gisteren: 158,80 gulden) beperkte het verlies tot twee kwartjes.

Niet bekend

Heineken blijft, zolang de temperaturen hoog zijn en de overnamegeruchten aanhouden, aardig liggen al moest de bierbrouwer vanmorgen twee kwartjes prijsgeven op 153 gulden. Sommige handelaren maken zich zorgen over Heineken. Met name het verloren aandeel op de alcoholvrije biermarkt zou Heineken wel eens pijn kunnen gaan doen.

De koersontwikkeling van ING is de afgelopen dagen opmerkeijk. Gisteren werd ING meegetrokken in de positieve stemming na de cijfers van ABN Amro en won het twee kwartjes. Vandaag, bij ex-dividend van ABN Amro, gingen die twee kwartjes weer van de ING-koers af. Het lijkt er op dat veel handelaren en beleggers zich zorgen maken over de halfjaarcijfers die de financiële kolos op 5 september zal presenteren.

Doordat veel bedrijven deze week hun halfjaarcijfers presenteren, is er aan bedrijfsnieuws geen gebrek. Vanmorgen waren de grootste stijgers en dalers dan ook terug te voeren op de gepresenteerde resultaten. Uitgever Wolters Kluwer, dat vandaag nabeurs de halfjaarcijfers presenteert, tikte zeventig cent aan. De verwachting van aanzienlijke verliezen bij Grasso (koeltechniek) dreef de koers een gulden omlaag op 86 gulden. IHC Calland (slot gisteren 62 gulden) maakte een soortgelijke koersontwikkeling mee ondanks de voorspelde winststijging. IHC Calland noteerde omstreeks het middaguur 1,50 gulden lager.

Het informatiseringsbedrijf Management Share berichtte vanmorgen dat het denkt de eerste helft van 1991 af te sluiten met een aanzienlijk negatief resultaat. Eind volgende week komt het aan de Amsterdamse parallelmarkt genoteerde fonds met definitieve cijfers. Maar vandaag kreeg Management Share van de beurs alvast de rekening gepresenteerd voor de tegenvallende resultaten. De koers, die gisteren sloot op 6,70 gulden, verloor acht dubbeltjes.

Het kunststoffen- en handelsbedrijf Welna - sedert 31 mei van dit jaar genoteerd aan de parallelmarkt - werd beloond voor mooie halfjaarcijfers. Welna won 3,30 gulden op 230 gulden.

NEW YORK Wall Street begon de week gisteren rustig na de spectaculaire koersrally die de aandelenkoersen vrijdag naar een recordhoogte bracht. Opvallend was het koersvelies voor de Nederlandse internationals Koninklijke Olie (min 0,75 dollar) en Unilever (min 0,50 dollar). Uiteindelijk sloot het Dow Jones industrieel gemiddelde bijna een punt lager op 3.039 punten.

LONDEN In Londen opende de effectenbeurs vanmorgen zijn poorten weer na de vrije dag van gisteren. Analisten verwachtten dat de markt even zal pauzeren na de recordrace die de aandelenkoersen vorige week na het mislukken van de coup in de Sovjet-Unie inzetten. Winstnemingen drukten de koersen. Het FT-100-koersgemiddelde noteerde omtreeks het middaguur 10,6 punten lager.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen in Frankfurt bleven vandaag aanvankelijk nog profiteren van de euforische stemming op de beurs naar aanleiding van de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie. Maar toen ex-Bundesbank voorzitter Pöhl bekend maakte dat hij zich toch erg veel zorgen maakt over de Duiste inflatie, zakte de Dax-index naar beneden. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 27 punten hoger sloot op 1.654,19 punten, noteerde omstreeks het middaguur 8,76 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen sloten vanmorgen verdeeld. Futures gerelateerde aankopen trokken het Nikkei-225-koersgemiddelde uiteindelijk naar een iets hoger slot. De Japanse koersindex sloot 49,03 punten hoger op 21.641,30 punten bij een omzet van 170 miljoen aandelen.