Raffinaderij Koeweit begint produktie weer

ROTTERDAM, 27 AUG. Een van de drie grote raffinaderijen in Koeweit, de Mina al-Ahmadi, zal begin volgende maand de produktie van brandstoffen hervatten.

Dit heeft het vakblad Middle East Economic Survey (MEES) gisteren bekendgemaakt. Eind september zou de raffinaderij een verwerkingscapaciteit van 170.000 vaten ruwe olie bereiken.

Ruim een jaar, sinds het begin van de invasie van Koeweit op 2 augustus, hebben de Koeweitse raffinaderijen, die voornamelijk voor de export naar het Verre Oosten produceerden, stilgelegen. Voorlopig zal de bescheiden produktie van Mina al-Ahmadi nu bijna geheel nodig zijn voor de binnenlandse vraag in het emiraat: het verkeer, elektriciteitsopwekking en ontzilting van zeewater voor drinkwaterproduktie.

Vorige maand heeft Koeweit zijn eerste ruwe olie na de Golfoorlog geëxporteerd: twee tankerladingen met in totaal 3 miljoen vaten van 159 liter per stuk. MEES heeft vernomen dat de produktie van ruwe olie in Koeweit in het vierde kwartaal van dit jaar wordt geraamd op 300.000 vaten per dag. Vlak voor de invasie van Koeweit produceerde het emiraat 2 miljoen vaten per dag. Tegen eind 1992 wil het emiraat een produktieniveau van 800.000 vaten per dag halen. Van de 700 brandende oliebronnen zijn er nu ruim 300 gedoofd. De Koeweitse olieminister Hamoud Abdulla al-Raqba verwacht dat in maart alle branden geblust zullen zijn. Zeker 10 procent van de bronnen moeten opnieuw worden aangeboord omdat de brandende putten met beton zijn volgestort. Deze maand zou het boren van nieuwe putten beginnen in het Maqwa-olieveld. De Koeweiti's willen nog dit jaar 100 nieuwe putten boren. een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 27 AUG. Een van de drie grote raffinaderijen in Koeweit, de Mina al-Ahmadi, zal begin volgende maand de produktie van brandstoffen hervatten. Dit heeft het vakblad Middle East Economic Survey (MEES) gisteren bekendgemaakt. Eind september zou de raffinaderij een verwerkingscapaciteit van 170.000 vaten ruwe olie bereiken.

Ruim een jaar, sinds het begin van de invasie van Koeweit op 2 augustus, hebben de Koeweitse raffinaderijen, die voornamelijk voor de export naar het Verre Oosten produceerden, stilgelegen. Voorlopig zal de bescheiden produktie van Mina al-Ahmadi nu bijna geheel nodig zijn voor de binnenlandse vraag in het emiraat: het verkeer, elektriciteitsopwekking en ontzilting van zeewater voor drinkwaterproduktie.

Vorige maand heeft Koeweit zijn eerste ruwe olie na de Golfoorlog geëxporteerd: twee tankerladingen met in totaal 3 miljoen vaten van 159 liter per stuk. MEES heeft vernomen dat de produktie van ruwe olie in Koeweit in het vierde kwartaal van dit jaar wordt geraamd op 300.000 vaten per dag. Vlak voor de invasie van Koeweit produceerde het emiraat 2 miljoen vaten per dag. Tegen eind 1992 wil het emiraat een produktieniveau van 800.000 vaten per dag halen. Van de 700 brandende oliebronnen zijn er nu ruim 300 gedoofd. De Koeweitse olieminister Hamoud Abdulla al-Raqba verwacht dat in maart alle branden geblust zullen zijn. Zeker 10 procent van de bronnen moeten opnieuw worden aangeboord omdat de brandende putten met beton zijn volgestort. Deze maand zou het boren van nieuwe putten beginnen in het Maqwa-olieveld. De Koeweiti's willen nog dit jaar 100 nieuwe putten boren.