Peugeot laakt akkoord EG en Japan over import auto's

PARIJS, 27 AUG. De Europese Gemeenschap zal uiteindelijk worden gedwongen opnieuw te onderhandelen met Japan over de afspraken inzake auto-importen.

Dit heeft Peugeot-topman Jacques Calvet gisteren verklaard. Calvet noemde het deze zomer bereikte akkoord “absurd en vaag.” “Ik denk dat het akkoord van A tot Z zal worden herzien.”

Volgens Calvet hebben Brussel en Tokio heel eigen interpretaties van de “ongeschreven” overeenkomst. Terwijl volgens sommige regeringen in de EG, waaronder Parijs, het akkoord zowel de import van Japanse auto's als de produktie ervan binnen de Gemeenschap beperkt, geloven de Japanse autofabrikanten volgens Calvet dat er geen grenzen zijn gesteld aan de produktie binnen de EG en dus ook niet aan de verkopen. Bovendien lijken er geen limieten gesteld aan de import van Japanse auto's die in de VS zijn gefabriceerd, aldus Calvet. Volgens de Peugeot-topman is geen goede uitleg over het akkoord gegeven aan de EG-burgers.

Calvet zei te geloven dat Renault-topman Raymond Levy, die voorzitter is van de Associatie van Europese Autofabrikanten, zijn mening over het akkoord heeft herzien nu hij meer tijd heeft gehad het te bestuderen. Levy verdedigde de overeenkomst vorige maand. Hij zei toen dat de Europese producenten de tijd krijgen zich aan te passen aan de Japanse concurrentie en dat het akkoord dicht kwam bij wat de Europese autofabrikanten hadden voorgesteld. Levy was niet bereikbaar voor commentaar op de opmerkingen van Calvet. Een woordvoerder van Renault zei dat Levy's standpunt niet is veranderd.

Calvet beschuldigde de EG-regeringen van naïviteit, zelfgenoegzaamheid en incompetentie. Volgens hem heeft de Franse president Mitterand gefaald in het beschermen van de Franse belangen.

De Peugeot-topman voorspelde dat de Europese automarkt dit jaar met 1,5 tot 3 procent zal krimpen. De verkopen van Peugeot zullen zich volgens hem handhaven op 2,19 miljoen voertuigen. (Reuter)