Perez de Cuellar blijft optimistisch over gijzelaars

GENÈVE, 27 AUG. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Perez de Cuellar, heeft gisteren gezegd dat er nog steeds vooruitgang valt te bespeuren in de internationale gijzelaarskwestie.

“Ik blijf hopen dat er iets heel belangrijks zal gebeuren waarbij alle mensen die vastzitten worden vrijgelaten. Wanneer, kan ik niet zeggen, maar er zit beweging in, en het verloopt in een goed tempo”, aldus Perez de Cuellar na een onderhoud met zijn speciale afgezant voor de gijzelaarskwestie, Giandomenico Picco. Deze was zojuist teruggekeerd van een bezoek aan Israel. Vandaag zou de secretaris-generaal de zaak bespreken met een Iraanse vertegenwoordiger.

De pro-Iraanse Libanese groepering Hezbollah, die gisteren bekendmaakte dat ze twee vermiste Israelische militairen in handen heeft, kondigde aan dat ze verder niets zou loslaten over hun lot tenzij Israel daar iets tegenover zou stellen. Hezbollah maakte overigens niet duidelijk of de Israeliërs nog in leven zijn.

In Teheran sprak gisteren de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akbar Velayati, met een hoge vertegenwoordiger van Hezbollah. De Iraanse televisie, die dit gisteren bekendmaakte, gaf geen nadere bijzonderheden over het overleg.

Eerder had Velayati in een vraaggesprek met de Iraanse krant Jomhuri Islami verklaard dat Iran stappen om de Westerse gijzelaars in Libanon vrij te krijgen volledig steunde. Iran heeft evenwel al bij herhaling gezegd dat de Westerse landen meer druk op Israel moeten uitoefenen om mee te werken. (Reuter, UPI)