Noodlijdend Nobel-concern in handen van Zweedse bank

STOCKHOLM, 27 AUG. Het Zweedse industriële conglomeraat Nobel Industrier van de financier Erik Penser is ingestort. De grootste producent van defensie-uitrusting in Zweden was niet meer in staat schuldbetalingen te doen.

Het concern is overgenomen door Nordbanken, de belangrijkste schuldeiser, en krijgt een kapitaalinjectie van vijf miljard kroon (1,55 miljard gulden) voor het nakomen van de financiële verplichtingen. Dit heeft Nordbanken, de op één na grootste bank in Zweden, gisteren bekendgemaakt.

De Zweedse staat, voor 71 procent eigenaar van Nordbanken, draagt twee miljard kroon bij aan het bedrag. Twee andere grote banken in Zweden, SE-Banken en Handelsbanken, moeten volgens financiële deskundigen in Stockholm rekening houden met verliezen van miljarden kronen als gevolg van het bankroet.

Penser begon zijn opmars in de zakenwereld in de jaren zeventig met aandelentransacties op de beurs van Stockholm. Zijn imperium, bestuurd door de financieringsmaatschappij Gamlestaden, werd grotendeels gefinancierd met leningen. Penser gaf daarvoor zijn aandelen in Nobel (een belang van 67 procent) als zekerheid. Volgens een woordvoerder van Nordbanken is de zakenman volledig bankroet. “Hij bezit geen kroon meer”. (ANP)