Management Share meldt fikse tegenvaller

AMSTERDAM, 27 AUG. Het automatiseringsbedrijf Management Share (235 werknemers) heeft in de eerste helft van dit jaar een “aanzienlijk negatief” operationeel resultaat geboekt. In april voorspelde de onderneming voor geheel 1991 nog een winststijging van rond 25 procent.

In een uiterst summiere mededeling liet de onderneming - genoteerd op de parallelmarkt - weten dat in de eerste zes maanden van dit jaar verliezen als gevolg van onderbezetting zijn opgetreden. Om de operationele resultaten te verbeteren, heeft de Amsterdamse automatiseerder een reorganisatie in gang gezet en een voorziening getroffen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werd de mededeling onmiddellijk afgestraft met een koersdaling van 11 procent, van 6,70 gulden tot 5,90 gulden rond het middaguur.

Hoe groot het verlies uit bedrijfsvoering precies is wil het bedrijf pas volgende week bekend maken. Wel wilde het nog kwijt dat voor de tweede helft van dit jaar wordt gerekend met een bijzondere bate van enkele miljoenen guldens uit de verkoop van de divisie "opleidingen'.

Management Share bestaat voor meer dan 50 procent van de omzet uit de oorspronkelijke bezigheid van de onderneming: het uitlenen van automatiseerders aan grote bedrijven en instellingen. De markt voor de zogenoemde "detachering' staat de laatste jaren onder druk omdat er steeds meer aanbieders op zijn verschenen.

Naast de oude kernactiviteit heeft de onderneming sinds 1986 stapsgewijs nieuwe activiteiten binnengehaald. In eerste instantie werden nieuwe terreinen zelf aangeboord, zoals bijvoorbeeld opleiding, later zijn steeds meer bedrijven overgenomen. Vorig jaar werden vier bedrijven gekocht.

Vorig jaar boekte de automatiseerder een omzet van 58,3 miljoen gulden, vergeleken met 38,7 miljoen in 1989. De winst uit gewone bedrijfsuitoefening steeg van 1,4 miljoen naar 2,4 miljoen. De winst per aandeel verbeterde van 0,93 tot 1,07 gulden. Dit jaar zou de winst per aandeel moeten stijgen tot tussen 1,35 gulden en 1,50 gulden.