Leraren Kosovo ontslagen

BELGRADO, 27 AUG. In Kosovo, de door Albanezen bewoonde provincie in Servië, hebben de Servische autoriteiten zesduizend Albanese leraren ontslagen en 130.000 scholieren bevolen hun schooljaar over te doen. Dat is gisteren gemeld door het Joegoslavische persbureau Tanjug.

De maatregel is een represaille voor de weigering van het onderwijzend personeel de aanwijzingen van de Servische autoriteiten in het onderwijs op te volgen.

Sinds Kosovo zijn autonomie kwijtraakte en Servische autoriteiten met geweld het bestuur over de provincie in handen namen hebben de scholen opdracht gekregen zich te houden aan de Servische schoolprogramma's en op te houden met het onderwijs in het Albanees. Een groot aantal scholen heeft dat geweigerd.

De Servische autoriteiten hebben gedreigd ook de onderwijzers op de lagere scholen in Kosovo te ontslaan als “ze doorgaan hun eigen programma's te volgen”, zo waarschuwde gisteren een ambtenaar van het ministerie van onderwijs.

De Albanezen maken ten minste negentig procent uit van de bevolking van Kosovo. (AFP)