Kwartaalwinst van Matsushita keldert

De Japanse elektronicagigant Matsushita heeft in het eerste kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar een geconsolideerde nettowinst behaald van 38,2 miljard yen (546 miljoen gulden).

Dat is 34 procent minder dan in dezelfde periode van het afgelopen boekjaar. De winstdaling houdt verband met de overneming van het Amerikaanse amusementsconcern MCA. Matsushita betaalde daar vorig jaar 6,1 miljard dollar voor. De onderneming, die onder meer consumentenelektronica produceert onder de merknamen Technics, Panasonic, National en Qasar, verhoogde zijn bestedingen voor onderzoek en ontwikkeling. De omzet bedroeg 1.771 miljard yen (25,3 miljard gulden), twaalf procent meer dan in het eerste kwartaal van 1990-91. Ter vergelijking: Philips boekte in het tweede kwartaal 1991 een omzet van 11,56 miljard gulden.