"Kroaten vernietigen 20 tanks federale leger'

ZAGREB, 27 AUG. Bij de Kroatische stad Vukovar hebben Kroatische troepen vandaag twintig tanks van het Joegoslavische leger vernietigd, aldus Kroatische zegslieden. Het was vandaag de derde dag van strijd om Vukovar, een van de ten minste twee steden waar vandaag werd gevochten tussen de Kroatische nationale garde en eenheden van het Joegoslavische leger.

Het leger zette vanochtend ook tanks en vliegtuigen in bij Vrlika, ten noordwesten van de havenstad Split. Bij luchtbombardementen in Vukovar is de afgelopen dagen aanzienlijke schade toegebracht aan monumenten en andere civiele objecten, blijkt uit beelden van de Kroatische televisie. Precieze cijfers over doden en gewonden zijn niet voorhanden.

De Servisch-Kroatische strijd, waarbij het Joegoslavische leger steeds vaker optreedt tegen de Kroaten, is de afgelopen dagen ernstig geëscaleerd. Kroatië dreigt eind deze week eenheden van het Joegoslavische leger regelrecht te zullen aanvallen, als dit door het Kroatische parlement tot "bezettingsmacht' is verklaard. Tot nu toe zeggen beide partijen in het conflict dat hun optreden een reactie is op "provocaties' of het openen van het vuur door de andere zijde.

Oostenrijk heeft gisteren aangekondigd de Joegoslavische republieken Kroatië en Slovenië te zullen erkennen als ook andere Europese landen tot erkenning overgaan. Duitsland en Italië kondigden gisteren aan dat ze de afscheiding van beide republieken zullen erkennen als er geen snel einde komt aan de burgeroorlog in Kroatië. Beide landen zouden vandaag, tijdens het overleg van de EG-ministers van buitenlandse zaken in Brussel, steun zoeken voor hun standpunt. (AP, Reuter)

    • Raymond van den Boogaard