KNVB onderzoekt houding van UEFA in "bekeraffaire'

DEN BOSCH, 27 AUG. Op verzoek van Theo Heijmans, voorzitter van de BVV Den Bosch, heeft de KNVB een onderzoek ingesteld naar de houding van de Europese voetbalunie (UEFA) ten tijde van de "bekeraffaire'. Paul Boels, lid van het sectiebestuur betaald voetbal, heeft dat volgens Heijmans toegezegd.

BVV Den Bosch stapte na de verloren bekerfinale tegen Feyenoord (0-1) naar de rechter omdat het duel een onrechtmatig verloop zou hebben gehad doordat fans van Feyenoord zich regelmatig op het veld bevonden. Een Utrechtse rechter gaf de Brabantse ploeg deels gelijk, een Amsterdamse in hoger beroep helemaal niet. Daardoor bleef de uitslag gehandhaafd.

Intussen was ook de tuchtcommissie van de UEFA in actie gekomen. Die besloot tot ieders verrassing BVV Den Bosch voor enige jaren uit te sluiten van Europees voetbal, omdat de club naar de civiele rechter was gestapt. De UEFA accepteerde Feyenoord als bekerwinnaar.

Heijmans kwam met zijn verzoek omdat UEFA-functionaris René Eberle zich recent liet ontvallen dat zijn organisatie BVV Den Bosch had geschorst "om de KNVB te helpen'. “Ik kreeg die uitspraak via een journalist te horen,” aldus Heijmans. “Ik vond die opmerking vreemd overkomen en heb die overgebracht naar Boels. Ik wil graag weten wat er nu allemaal precies aan de hand is geweest. Niet bij de KNVB, maar bij de UEFA.” Intussen onderzoekt de KNVB of er eind juni door iemand binnen de eigen bond bij de UEFA is aangedrongen op een internationale schorsing van BVV Den Bosch.