Indische gemeenschap is tevreden na gesprek

DEN HAAG, 27 AUG. Vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in Nederland achten het vertrouwen in de regering hersteld. Voorzitter Boekholt van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 zei dit gisteren na afloop van een gesprek tussen premier Lubbers, de ministers d'Ancona (WVC) en Van den Broek (buitenlandse zaken) en vertegenwoordigers van achttien organisaties uit de Indische gemeenschap en militairen die in Nederlands-Indië hebben gediend.

Generaal b.d. Boekholt sprak van een “historische bijeenkomst”. Premier Lubbers heeft zijn spijt betuigd over uitlatingen van zijn kant als zou na het bezoek van de Japanse premier Kaifu onlangs “de kous af” zijn wat betreft eventuele herstelbetalingen van Japan aan voormalig geïnterneerden en krijgsgevangenen.

Er is niet ingegaan op de vraag of Lubbers die opmerking wel of niet echt heeft gemaakt. Lubbers heeft zijn excuses aangeboden omdat zijn woorden, “hoe onbedoeld dan ook”, leed hebben berokkend. Bij het overleg is gesproken over de invoering van een Indische paragraaf, een solidariteitswetgeving voor oorlogsslachtoffers. Toegezegd is om vaker overleg te plegen tussen de Indische gemeenschap en de regering.

Minister Van den Broek heeft toegezegd dat hij diplomatieke contacten in Japan zal aanwenden met betrekking tot de Japanse ereschulden. Het gaat hierbij om morele ondersteuning. Volgens Boekholt was het de eerste keer “dat wij de problemen, frustraties en wensen van de Indische oorlogsslachtoffers op deze manier hebben kunnen duidelijk maken.” Bij de herdenking van de oorlogsslachtoffers op 15 augustus werd een ei naar Lubbers' hoofd gegooid. Minister d'Ancona zei na afloop dat het gesprek vooral over erkenning ging van de fundamentele problemen waarmee al jarenlang wordt geworsteld en waarbij het gevoel leeft dat de Nederlandse regering nooit goed heeft geluisterd.