Grootste bank Mexico naar effectenbedrijf

MEXICO STAD, 27 AUG. Mexico heeft zijn grootste staatsbank, de Banco Nacional de Mexico (Banamex), verkocht. Dat heeft het ministerie van financiën gisteren bekendgemaakt. Nieuwe eigenaar wordt het effectenbedrijf Acciones y Valores (Accival).

De verkoop gebeurt in het kader van een privatiseringsprogramma dat al eerder leidde tot de verkoop door de Mexicaanse overheid van zes kleinere banken. Accival betaalt 3,19 miljard dollar (6,3 miljard gulden) voor een controlerend belang van ongeveer 31 procent.

Banamex, een van de drie grootste banken in Latijns-Amerika, is de parel in het Mexicaanse privatiseringsprogramma en een drijvende kracht achter de bloeiende aandelenmarkt in Mexico. De bank heeft ruim 700 vestigingen, 10 miljoen rekeninghouders, 31.800 medewerkers en activa van ruim 25 miljard dollar. Dat bedrag is naar internationale maatstaven bescheiden, maar vertegenwoordigt wel dertig procent van het totaal van het gehele Mexicaanse bankwezen.

Accival is al jaren het grootste effectenbedrijf in Mexico. De onderneming beheert 35 procent van de buitenlandse investeringen in de nationale aandelenmarkt. Door het samengaan met Banamex, die de financiering van de buitenlandse handel domineert, wordt Accival met afstand de grootste partij in de Mexicaanse financiële sector.

Bij de privatisering van Banamex had Accival, gesteund door 700 individuele ondernemers, te maken met concurrentie van een consortium met grote Mexicaanse ondernemingen. Het winnende bod was veel hoger dan beursanalisten hadden verwacht. Volgens het Mexicaanse ministerie van financiën betaalt Accival 2,62 maal de boekwaarde van Banamex.

Mexico heeft nu nog elf banken op de nominatie staan voor privatisering. De zeven banken die inmiddels zijn verkocht onder het vorig jaar begonnen privatiseringsprogramma, hebben gemiddeld driemaal hun boekwaarde opgebracht. Als de staat alle banken voor tweemaal hun boekwaarde kwijtraakt, levert de privatisering ervan in totaal 11,5 miljard dollar op. (Reuter, UPI)