Foto: RUIGOORD - De zandvlakte bij Ruigoord is ...

Foto: RUIGOORD - De zandvlakte bij Ruigoord is tot en met vandaag het domein van stadsnomaden en straatkunstenaars, hordes honden van onbestemd ras en naakte kinderen.

Op het Landjuweelfeest, georganiseerd door de kunstenaarskolonie van Ruigoord, verzamelen zich jaarlijks duizenden kunstenaars. Zolang de vlakte nog niet is omgebouwd tot "hoogwaardig industrieterrein' met golfbaan, zal deze traditie worden voortgezet. Dit jaar overheersten hippies en neo-hippies. Om de house party-scene af te schrikken was electronische apparatuur taboe. “Er kwamen de laatste jaren steeds meer stomdronken Amsterdammers onder de pillen hier naar toe gescheurd”, zegt schrijver en mede-organisator H. Plomp. “Dat geeft een soort agressie die we wel kunnen missen.” De artiesten, afkomstig uit onder meer Afrika, Mongolië en Siberië, beperken zich daarom tot trommeltjes en akoestische gitaren, wat zelfs op de kleine minderheid van getatoeëerde bierdrinkers een vreedzame uitwerking had. Vechtpartijen waren schaars dit jaar. Verspreid over het terrein hadden Amsterdamse kunstenaars een aantal kunstwerken met een religieuze ondertoon geplaatst. Totems van drijfhout of gips, maar ook een voodoo-heiligdom, omzoomd met verkoolde koeieschedels en gekruisigde duiven. Niet minder bizar waren de bouwsels waarin veel bezoekers de nacht doorbrachten (Foto NRC Handelsblad- Maurice Boyer)