Druzenleiders dwingen schrijver zijn eigen boeken te verbranden

TEL AVIV, 27 AUG. Met een van pijn bloedend hart heeft de druzen-schrijver Musabach Halabi zaterdag de eerste en enige editie van zijn pas verschenen boek "Het dagboek van een druzen-meisje' verbrand.

In aanwezigheid van de hoogste geestelijke leiders van de druzen in Israel gingen honderden boeken in het dorp Daliat Al-Carmel in vlammen op. Voor de schrijver zat er niets anders op dan zijn boek als teken van vergiffenis te verbranden om aan verbanning uit zijn gemeenschap te ontkomen.

Deze affaire doet denken aan de woede die Salman Rushdie's boek "De Duivelsverzen' in de islamitische wereld opwekte. Musabach Halabi wordt in tegenstelling tot Rushdie echter niet met de dood bedreigd, hoewel hij zich nog niet op straat durft te vertonen.

Onthullingen over het seksuele gedrag van de druzen - overspel, orgieën, gemengde huwelijken - in "Het dagboek van een druzen-meisje' wekten de woede van de leiders van de Israelische druzen op. Zij vinden dat de schrijver de sluier van geheimhouding die over het religieuze en persoonlijke leven van de druzen hangt te hoog heeft opgetild.

Musabach Halabi, wiens drie zonen in het Israelische leger dienen, heeft zich verkeken op de invloed die de traditionele leiders nog op de kleine druzen-gemeenschap in Israel uitoefenen. Zijn boek was naar eigen zeggen bedoeld om een brug te slaan tussen druzen, joden en Arabieren in Israel. Daarom schreef hij vrijmoedig over de 400 druzen die met joodse meisjes zijn getrouwd en over de verborgen hartstochten in de dorpen. “Ik schreef over druzen die buiten hun gemeenschap een luchtje gingen scheppen, maar ik schreef ook dat nog nooit een druzen-meisje buiten haar gemeenschap is getrouwd of ontrouw aan haar echtgenoot is geweest.”