DRONKEN PERZIKEN

Geen dronken Italiaan gezien tijdens de vakantie, wel dronken perziken.

Water bij de wijn doen, het is voor Italianen een effectieve methode om kwiek te blijven. Bij de middag- en avondmaaltijd staan flessen wijn en mineraalwater broederlijk naast elkaar. De wijn wordt aangelengd met water, of, anders gezegd, het water opgefleurd met de wijn. Zonde van de wijn, is een Nederlander geneigd te denken, maar voor Italianen is wijn even alledaags als brood en water.

Dat wil niet zeggen dat Italianen de bijzondere eigenschappen van wijn miskennen. Dat blijkt wel uit dit recept voor pesche ubriache, dronken perziken. Pesche ubriache worden gegeten als toetje of 's middags geserveerd als een verfrissende bowl.

Voor 4 personen: 8 perziken een kwart liter witte wijn 2-3 eetlepels suiker

Snijd de perziken in vier parten, verwijder de pit en de schil. Snijd de parten in schijven. Breng de wijn met de schijven en 2 eetlepels suiker aan de kook, onder nu en dan roeren. Laat het 1-2 minuten koken (wanneer de perziken hard zijn iets langer). Proef of er nog wat suiker bij moet. Laat de perzikschijven in het kookvocht afkoelen. Bewaar het gerecht in de koelkast.