Diermedicijn in onderzoek tegen artrose bij mensen

ROTTERDAM, 27 AUG. Reumatologen van het Academisch Ziekenhuis Utrecht zullen onderzoeken of het diergeneesmiddel Arthroluxyl, voorgeschreven tegen pijn en gewrichtsstijfheid bij honden met heupdysplasie, ook werkt bij mensen met gewrichtsslijtage (artrose). Het onderzoek is goedgekeurd door de medisch-ethische commissie van het ziekenhuis en staat onder leiding van de reumatoloog prof. dr. J.W.J. Bijlsma.

De Arnhemse diergeneesmiddelenfabrikant Apharmo die Arthroluxyl heeft ontwikkeld is de initiatiefnemer van het onderzoek. Directeur C. Abrahams: “Wij hoorden dat dierenartsen met artrose het middel, dat nu ongeveer vier jaar op de markt is, op zichzelf uitprobeerden en zich er beter door voelden. Het gebruik door mensen breidde zich daarna uit.”

Arthroluxyl is officieel alleen voor gebruik bij honden verkrijgbaar. Heupdysplasie is een veelvoorkomend probleem bij rashonden. Het heupgewricht is dan onvoldoende gevormd. Het middel wordt geleverd door dierenartsen. Ook apotheken nemen Arthroluxyl af bij Apharmo en mogen het zonder recept verkopen.

Prof. Bijlsma: “Wij kregen in onze praktijk ook patiënten die meldden dat ze zich er beter bij voelden en vonden dat nu maar eens in een uitgewogen onderzoek moest worden vastgesteld of het echt werkt.”

Arthroluxyl is een fytotherapeutisch middel en bevat een combinatie van mineralen en plantextracten. In ieder tablet zit een geringe hoeveelheid (in de orde van nanogrammen) van een mineraal met ionen van kobalt, molybdeen, mangaan, koper, zink, magnesium, ijzer, fosfor en calcium. Het mineraal zou het bestanddeel met de heilzame werking bij heupdysplasie zijn. Daarnaast bevat arthroluxyl extracten van de planten paardestaart en paardebloem, bedoeld om lever- en nierfuncties te verbeteren. Op de bijsluiter wordt sinds een jaar de dosering voor mensen (driemaal daags een tablet) aangegeven.