Congrescommissie wil schorsing van Salomon

WASHINGTON, 27 AUG. De voorzitter van de Congrescommissie voor bankzaken, Henry B. Gonzalez, heeft de Federal Reserve Board (Amerikaans stelsel van centrale banken) gevraagd de effectenfirma Salomon Brothers Inc. te schorsen als handelaar in Amerikaans schatkistpapier.

Het verzoek vloeit voort uit het beursschandaal waarin de firma betrokken is geraakt. Zolang onderzoeken naar de rol van het effectenbedrijf niet volledig zijn afgerond, dient Salomon Brothers, de grootste handelaar in schatkistpapier, van die markt te worden geweerd, vindt Gonzalez.

Onlangs werd bekend dat handelaren van Salomon Brothers de beursregels hadden overtreden door meer staatsobligaties te kopen dan wettelijk is toegestaan. Anderhalve week geleden nam de top van Salomon Brothers al ontslag wegens de affaire.

Vier federale instellingen doen momenteel civiel- en strafrechtelijk onderzoeken naar de overtredingen van Salomon Brothers. De firma heeft toegegeven dat zij bij verschillende gelegenheden meer staatsobligaties heeft gekocht dan toegestaan, soms door biedingen namens cliënten die hiervoor geen toestemming hadden gegeven.

“Het risico van nieuwe overtredingen door Salomon Brothers kan niet worden beoordeeld zolang de onderzoeken voortduren en hangende de onverzoeken moet niet worden toegestaan dat Salomon zijn bevoorrechte status als belangrijkste handelaar behoudt,” aldus Gonzalez.

Het ministerie van financiën schorste Salomon Brothers op 18 augustus, maar kwam van dat besluit terug na een verzoek van interim-topman Warren Buffett. De handelingsvrijheid van Salomon op de markt voor schatkistpapier is wel beperkt. (AP, UPI)