'Aktentassen' moeten Jeltsin beschermen

Blijkt president Gorbatsjov de verkeerde vrienden te hebben gehad, ook het gezelschap waarmee Boris Jeltsin zich omringt boezemt weinig vertrouwen in. Beursklerken of ambtenaren lijken het, gezien de aktentassen die ze bij zich dragen, maar lichaamsbouw en expressie doen niet aan een stoffig kantoorbaantje denken.

Elke keer als Jeltsin min of meer geimproviseerd in het openbaar optreedt en later op de televisie verschijnt glijden kijkende experts van de Nederlandse beveiligingsbureaus ISP en Interseco naar het puntje van hun stoel. Wat zijn dat voor aktentassen?

Zeker is dat het tamelijk lichte tassen zijn, want ze worden vaak lang met een hand omhoog gehouden. Ook blijken ze te kunnen openklappen zoals de kledingzak die de moderne hotelgast bij zich heeft. Dan wordt zichtbaar dat er geen machinepistool of stengun in zit.

Het zijn weerschilden, is daarom de indruk, ze vervangen het kogelwerende vest dat Jeltsin te benauwd vond of dat niet in een geschikte maat voorhanden was. Er zal wel een Kevlar-mat in zitten, denkt de Dienst Persoonsbeveiliging van de Rijkspolitie. Kevlar of een andere lichte kunstvezel die inslaande projectielen uit ongewenste handwapens tegenhoudt. Drie millimeter staalplaat is ook te gebruiken, maar dat houd je geen half uur omhoog.

Het oordeel over de gekozen beveiliging loopt uiteen. Achttiende eeuws, vindt de politie, veel te nadrukkelijk. "Dat zie je nergens in het Westen." Interseco in Den Haag is milder. "Wij zijn hier juist onder de indruk van de maatregel, ze gaan verder dan de Amerikanen. Goede persoonsbeveiliging kan nu eenmaal niet onopvallend zijn."

Of de aktentasen ook werkelijk afdoende zijn valt nog te bezien. Ze zullen de kogels wel tegenhouden, is de indruk, maar de tas neemt de energie van het projectiel over en maakt een zwiepert naar achteren. Wordt er werkelijk geschoten dan zal Jeltsin zeker achterover slaan en gewond raken. Het beste is de tas inderdaad aan een hand op te houden: een loshangend gordijn houdt scherven van een springende ruit ook beter tegen dan een gordijn dat aan de onderkant is vastgezet, adviseert Interseco.