Abu Dhabi bereid tot investeringen in BCCI

LONDEN, 27 AUG. Abu Dhabi is bereid 4 tot 5 miljard dollar (zo'n 8 tot 10 miljard gulden) uit te trekken voor reorganisatie van de in schandalen verwikkelde Bank of Credit and Commerce International (BCCI) als de Bank of England daarom vraagt.

Dat heeft het Britse parlementslid Keith Vaz, pleitbezorger voor spaarders en medewerkers bij de BCCI, gisteren meegedeeld. Hij weigerde overigens zijn bron te onthullen. Abu Dhabi, waarvan de heerser 77 procent van de aandelen in BCCI bezit, verstrekte eerder al - omgerekend - 168 miljoen gulden om personeel te kunnen betalen en rekeninghouders te helpen.

De Bank of England, de centrale bank die vorige maand de Britse BCCI-kantoren sloot, ziet niets in voortzetting van de bank. Het Britse Hooggerechtshof doet op 2 december uitspraak over een verzoek van de Bank of England om liquidatie van de BCCI.

Volgens Vaz zou Abu Dhabi die periode willen gebruiken om geld te steken in een reddingsplan voor de bank. De Britse regering en de centrale bank zouden dan wel formeel om die investering moeten vragen. De belanghebbenden in Abu Dhabi zijn volgens Vaz “zeer, zeer gekwetst” doordat de Bank of England BCCI op 5 juli zonder waarschuwen sloot. “Maar een ministerieel bezoek kan de schade herstellen”, aldus Vaz.

Robin Leigh-Pemberton, voorzitter van de Bank of England, zei gisteren dat hij zich niets voor kon stellen bij de stichting van een "neo-BCCI'. De centrale bank moet toestemming verlenen voor voortzetting van de BCCI onder een andere naam. (Reuter)