VS zagen maar beperkt risico van kernoorlog

NEW YORK, 26 AUG. De regering van de Verenigde Staten weet niet zeker wie tijdens de staatsgreep in de Sovjet-Unie de macht had over het kernwapenarsenaal van dat land, maar ze is van oordeel dat er geen toegenomen gevaar heeft bestaan voor het uitbreken van een kernoorlog.

Dat zei Brent Scowcroft, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Bush. Ook de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, liet zich in een vraaggesprek met de Amerikaanse televisie in dezelfde geest uit: “Ik denk niet dat je kunt stellen dat er een groter risico was voor de Verenigde Staten. We hebben daar geen enkele aanwijzing voor gehad.”

Hij wees er op dat zowel de president als de minister van defensie en de staf-chef van de strijdkrachten een rol heeft bij het lanceren van de raketten en zij stonden tijdens de crisis niet allemaal aan één kant, aldus de minister. De commandant van de kernraketten zou tegenstander van de coup zijn geweest.

Volgens het televisiestation CNN en de Amerikaanse krant Washington Post zouden de twee sleutels voor het gebruik van de kernwapens in handen zijn geweest van de opstandige leiders, onder wie de toenmalige minister van defensie Jazov.

Volgens Cheney staan de kernwapens nu weer volledig onder controle van de centrale regering in Moskou. “De meeste kernwapensystemen waarover we ons zorgen maken bevinden zich buiten de Russische republiek. Ze schijnen nu duidelijk onder controle van de centrale regering te staan”, aldus de minister. Wel voegde hij eraan toe dat opnieuw bekeken zal moeten worden wie uiteindelijk de controle heeft over de Sovjet-strijdkrachten als de verschillende republieken onafhankelijk worden. De minister sloot niet uit dat die republieken hun eigen strijdkrachten zullen vormen.

De Japanse premier Kaifu heeft een beroep gedaan op de Sovjet-autoriteiten duidelijkheid te verschaffen over de vraag wie de controle heeft over het nucleaire programma. (Reuter, UPI)