Vrouwenafvaardiging stelt teleur op WK

TOKIO, 26 AUG. Met een vreugdesprongetje begroette Lelitia Vriesde vanmiddag haar resultaat in de 800 meter finale van het wereldkampioenschap atletiek in Tokio. Haar vijfde plaats verstoorde haar droom over een medaille, maar haar tijd van 1.58,25 betekende een nieuw persoonlijk record. “Ik mag tevreden zijn”, vond de 26-jarige atlete uit Rotterdam, die uitkomt voor Suriname.

Vriesde was al blij dat ze de finale haalde. Ze arriveerde pas donderdag met haar persoonlijke trainer Haico Scharn vanuit Nederland in Japan, na een goedkope, lange en daardoor vermoeiende vliegreis van ruim zestien uur. Bij de Panamerikaanse Spelen in Havanna, waar ze vierde werd op de 800 meter in een tijd van 2.01,46 had ze een lymfeklier-ontsteking opgelopen.

Haar eerste optreden in de series was van een opmerkelijke stoutmoedigheid. Ze zette een achtervolging in op de Duitse Christine Wachtel en bereikte via een 2.01,51 de halve finale. Daarin blonk ze opnieuw uit door moed. Opnieuw eindigde ze achter Wachtel als tweede. In dezelfde tijd als de Sovjet-loopster Svetlana Masterkova: 1.59,15.

Haaks op de prestatie van Vriesde stond het harkerige optreden van de vrouwelijke deel van de Nederlandse ploeg tot nu toe. Vanmorgen struikelde Gretha Tromp letterlijk in haar serie 400 meter horden. Het was nog maar de derde mislukking van een Nederlandse atlete binnen drie dagen. In het geval van Ellen van Langen droeg Vriesde er indirect toe bij dat het toernooi voor een Nederlandse al op de eerste dag eindigde. Door haar tempoversnelling werd achter Vriesde zo hard gelopen dat de nummer drie uit haar serie met 7-100 van een seconde wél de halve eindstrijd haalde. Maar Van Langen wist toen al dat ze daarin toch niets te zoeken had.

Ze was niet de enige die roemloos van het toneel verdween. De nationale marathonkampioene Joke Kleyweg werd zaterdagochtend wakker met een stijve rechtervoet en bleek bij onderzoek in het ziekenhuis een stressfractuur te hebben. “Door mechanische belasting ontstaat een haarscheurtje”, legde de KNAU-arts uit. “Zoiets is niet te voorzien.” Het was daardoor onmogelijk om te starten in de marathon, die gisteren werd gewonnen door de Poolse Wanda Panfil in 2.29.53. Bij de 24 loopsters die de afstand overbrugden was de Nederlandse Lia Melis, die voor Aruba uitkomt. Ze werd 21ste in 2.58.18.

Erik de Bruin kwalificeerde zich vanochtend voor de finale van het discuswerpen met een afstand van 63,34 meter.