Vijftien personen gewond bij kettingbotsingen in mist

AMSTERDAM, 26 AUG. Rondom Amsterdam hebben zich vanmorgen door opkomende mistbanken verschillende kettingbotsingen voorgedaan, waarbij vele tientallen auto's betrokken waren en vijftien gewonden vielen. De toestand van een van hen is kritiek.

Op Rijksweg 7, bij Purmerend, raakten omstreeks 7.15 uur zeker tachtig auto's bij een botsing betrokken. Elf automobilisten werden gewond, van wie één ernstig. Zo'n twintig auto's brandden uit. Volgens een eerste schatting is ongeveer de helft van de betrokken voertuigen total loss.

Volgens een woordvoerder van de politie van Zaanstad betrof het hier “weer eens de klassieke situatie van mist, toch te hard rijden, en dan plotseling een mistbank met een zicht van nog geen tien meter”.

Een kwartier voor het ongeluk had een motoragent wegens de dichte mist nog getracht om het verkeer tot lagere snelheid te manen. “Ik probeerde de snelheid te drukken naar negentig kilometer per uur, maar vooral personenauto's trokken zich hier niets van aan”, vertelde hij later op de ochtend in het crisiscentrum in Purmerend. “Heel wat auto's bleven me met grote snelheid passeren.”

De kettingbotsing bestond feitelijk uit zes deel-ongelukken. Het grootste is waarschijnlijk ontstaan doordat een vrachtauto op een personenauto inreed. Bij dit ongeluk waren 43 auto's betrokken, waaronder een recherchewagen van de rijkspolitie.

Pag. 2:

Lange files na botsingen

Na het ongeluk kwamen op de aanvoerwegen naar Amsterdam kilometerslange files te staan. Tientallen automobilisten trachtten hard rijdend en stopsignalen negerend door de afzettingen heen te breken. In totaal zijn vijftien processen-verbaal opgemaakt. Ook het ambulancevervoer ondervond veel hinder, met name van automobilisten die de vluchtstroken blokkeerden. Sommigen draaiden om en begonnen tegen de richting van het verkeer in te rijden.

Ook op Rijksweg 9, bij Spaarnwoude, deed zich een omvangrijke kettingbotsing voor. Hier vielen twee licht gewonden. Doordat een mistbank een meter of twee boven het wegdek bleef hangen konden personenauto's tijdig remmen, maar een achterop komende vrachtauto drukte een tiental auto's op elkaar. Zeker veertig auto's raakten hierbij total loss.

Op de A 4 tussen Hoogmade en Roelofarendsveen, richting Amsterdam, reden rond 7.00 uur op drie plaatsen negen auto's op elkaar. Daarbij raakten twee mensen gewond. Er ontstond een file van twintig kilometer en de politie zag zich genoodzaakt de weg enige tijd af te sluiten en het verkeer om te leiden.