Verboden uurtjes

De foto in NRC Handelsblad van 16 augustus van Stoops bad in Overveen deed me terugdenken aan vele verboden verliefde uurtjes, die ik daar heb doorgebracht. Ik mocht daar destijds als degelijk katholiek meisje niet zwemmen - er werd, "gemengd' gezwommen - maar ook niet kijken naar zwemwedstrijden of waterpolo, dat destijds door coryfeeën als Cor Brasem, Gerrit Bijlsma en dan natuurlijk mijn idool Co van Doorenmalen beoefend werd. Wat zou er van deze "jongens' terechtgekomen zijn, die als ze nog leven nu in de zestig moeten zijn? Ik denk nog altijd met een zekere vertedering (heimwee?) aan deze tijd terug.

Een feit is dat mijn leven anders verlopen zou zijn, als ik niet naar mijn strenge autoritaire vader (van wie ik overigens veel hield) had geluisterd: “Kind, die jongen is niets voor jou! Wie gaat er nu op zondagochtend naar Amsterdam om te trainen, als iedereen naar de kerk gaat? Zaken gaan voor het meisje, maar sport...?”

Dat was in die tijd (1949-'50) ondenkbaar. De tijden zijn veranderd; mijn huwelijk mislukt.