Telefoneren uit Suriname problematisch

PARAMARIBO, 26 AUG. Het internationale telefoonverkeer vanuit Suriname wordt ernstig bemoeilijkt door de deviezenproblemen van het bedrijf Telesur. Dit heeft het Surinaamse telecommunicatiebedrijf gemeld naar aanleiding van klachten over bellen naar het buitenland.

Het telefoneren naar het buitenland, met name naar Nederland, waar ongeveer een derde deel van de Surinamers woont, is volgens Telesur aanzienlijk toegenomen doordat het bellen vanuit Suriname veel goedkoper is dan in omgekeerde richting.

“Het evenwicht is verstoord, wat ernstige gevolgen kan hebben voor het internationale telefoonverkeer”, aldus Telesur. Het bedrijf moet de kosten van internationale gesprekken en de huur van satellietkanalen in vreemde valuta betalen. De gesprekken vanuit het buitenland zijn drastisch afgenomen en daarmee ook de deviezeninkomsten van Telesur.

Surinamers die naar het buitenland willen bellen moeten de laatste tijd uren op verbinding wachten. Velen worden daardoor gedupeerd, met name zakenlieden. Volgens medewerkers van het bedrijf doet Telesur bewust aan deviezenbesparing door het aantal lijnen naar het buitenland te beperken. (ANP)