Schrijfster Beb Vuyk (86) overleden

AMSTERDAM, 26 AUG. De schrijfster en journaliste Beb Vuyk is vorige week op 86-jarige leeftijd Loenen overleden. Zij werd bekend met haar Indische romans Duizend eilanden en Het laatste huis van de wereld. Voor dat laatste boek kreeg zij in 1945 de Van de Hoogtprijs. Het bekendst werd echter haar culinaire werk, zoals Groot Indonesische Kookboek. Haar volledig oeuvre werd in 1973 bekroond met de Constantijn Huygensprijs.

De in Nederland geboren Beb Vuyk vertrok in 1929 naar Nederlands-Indië. Haar literaire werk stond eerst onder invloed van Marsman, maar dit veranderde toen ze in de jaren dertig bevriend raakte met E. du Perron. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd koos ze de kant van de Indonesiërs en in 1950 kreeg ze de Indonesische nationaliteit. Politieke moeilijkheden dwongen haar echter in 1958 terug te keren naar Nederland.