Rostock blijft verbazen in Duitsland

ROSTOCK, 26 AUG. Hansa Rostock, de laatste kampioen en bekerwinnaar van de DDR, heeft zaterdag zijn toppositie in de Duitse Bundesliga bevestigd. Rostock won, weliswaar met moeite, op eigen veld met 2-1 van Borussia Mönchengladbach, dat zijn eerste competitiedoelpunt maakte.

Op één punt van Hansa volgen de grote namen uit de Bundesliga, Frankfurt, Stuttgart, Kaiserslautern, Bayern München, Hamburger SV en Bayer Leverkusen.

Hansa, vier punten en negen doelpunten in twee thuiswedstrijden, begon overweldigend, maar niet doeltreffend. De verrassende treffer van Fach, na goed twintig minuten, verlamde de thuisclub, die pas kort voor rust weer enigszins in zijn spel kwam. Spies, afkomstig van Mönchengladbach, waarschuwde met een schot tegen de lat, een minuut later schoot hij wel raak. Na rust zette een oud-Gladbacher Borussia opnieuw de voet dwars. Straka redde op de lijn bij een vrije trap van Kastenmaier. Goed tien minuten later profiteerde Persigehl, Rostocks beste speler, van een moment van onachtzaamheid in de Gladbacher verdediging.

Rot-Weiss Erfurt is na vijf wedstrijden in de tweede Bundesliga, groep zuid, nog altijd zonder zege. De tegenstander van FC Groningen in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA-Beker verloor de uitwedstrijd tegen SC Freiburg met liefst 6-0. Erfurt is troosteloos laatste. De balans: één punt en een doelsaldo van 4-17.

De Engelse kampioen Arsenal knoeit. The Gunners leden zaterdag hun tweede nederlaag in vijf dagen, tegen Aston Villa, waar de ploeg vorig seizoen in 38 wedstrijden slechts één keer verloor. Doelman David Seaman is al zeven keer gepasseerd in drie wedstrijden, in het vorige voetbaljaar incasseerde Arsenal per twee duels gemiddeld minder dan één tegentreffer. De kampioen staat voorlaatste met een schamel punt, net boven stadgenoot Crystal Palace dat slechts één wedstrijd speelde en verloor.

Manchester City heeft als enige ploeg na drie duels nog geen verliespunt. De lijstaanvoerder was echter niet overtuigend tegen Crystal Palace dat voor het eerst in het veld kwam. De wedstrijd tegen Leeds was uitgesteld omdat het stadion niet klaar was en het duel tegen Spurs omdat Tottenham Europese bekerverplichtingen had.

In Schotland bleef Aberdeen na vier ronden, samen met Hearts uit Edinburgh, koploper zonder verliespunt. Door een doelpunt van Hans Gillhaus klopte Abderdeen Celtic. Glasgow Rangers bleef overigens de produktiefste ploeg van de eredivisie in Schotland. Aan de overwinning van 4-0 op het nog puntloze Dunfermline leverde Pieter Huistra een bijdrage van één doelpunt.

Sampdoria is de nederlagen tegen Ajax en PSV tijdens het Amsterdam-toernooi weer vergeten. De landskampioen heeft bij zijn derde poging voor het eerst de Italiaanse Super Cup veroverd. Voor 25.000 toeschouwers in Genua werd AS Roma met 1-0 verslagen. Roberto Mancini maakte een kwartier voor tijd het doelpunt.

›rebro SK, tegenstander van Ajax in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA-beker, is de kampioenscompetitie van Zweden begonnen met een nederlaag van 1-2 bij IFK Norrköping. In de stand gaat Malmö aan de leiding met achttien punten. (SID-DPA-ANP)