Raisa Gorbatsjov is nu aan de beterende hand

MOSKOU, 26 AUG. Raisa Gorbatsjov, de 59-jarige vrouw van Sovjet-president Michail Gorbatjov, is ziek. Dat heeft Igor Malatsjenko, een medewerker van het bureau van de president, bevestigd. Ze is thuis in haar woning ten noordwesten van de hoofdstad en niet in het ziekenhuis, zoals geruchten wilden. Hij sprak echter berichten tegen dat haar toestand ernstig zou zijn.

Gorbatsjovs woordvoerder, Vitaly Ignatenko, voegde daar later aan toe dat haar herstel vordert en dat ze weldra weer de oude zal zijn. “Er is vanzelfsprekend een dokter in de buurt, maar er is geen sprake van een behandeling”, aldus Ignatenko. Hij sprak tegen dat ze een beroerte zou hebben gehad.

Volgens Russische verslaggevers die met de Gorbatsjovs meereisden van de Krim naar Moskou, kon Raisa haar linkerhand niet bewegen. Op zijn persconferentie afgelopen donderdag zei Gorbatsjov dat de staatsgreep zijn vrouw ernstig had aangegrepen. “Ze voelt zich helemaal niet goed, maar we denken dat het wel weer over zal gaan”, aldus de president.

Mevrouw Gorbatsjov trok tijdens de buitenlandse reizen van haar echtgenoot veel aandacht als onafhankelijke en elegante first lady. Ze brak met de traditie die de echtgenotes van Sovjet-leiders buiten de publieke aandacht hield. De laatste tijd hield ze zich wat meer op de achtergrond. Dit werd in verband gebracht met de kritiek op haar publieke optreden. (Reuter)