Moskou zal Honecker mogelijk uitleveren

HAMBURG, 26 AUG. De voormalige Oostduitse leider Erich Honecker, die in maart van dit jaar naar de Sovjet-Unie wist te ontkomen, zal mogelijk aan Duitsland worden uitgeleverd. Dat weet althans het Duitse blad Bild am Sonntag te melden. De krant haalt Vatsjeslava Dasjitsjev aan, een adviseur van president Gorbatsjov, die zegt dat Honecker op een illegale manier naar Moskou geholpen is door de aanhangers van de harde lijn in het Kremlin. Hij noemt het “logisch dat de nieuwe democratische krachten Honecker zullen overdragen aan de Duitse gerechtelijke autoriteiten”. Honecker, die afgelopen zondag zijn 79ste verjaardag vierde in een militair sanatorium bij Batumi in de Kaukasus, wordt gezocht door de Duitse regering omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor het bevel Oostduitsers die probeerden naar het Westen te vluchten dood te schieten. Zo'n tweehonderd Oostduitsers kwamen om het leven, toen zij via de Berlijnse Muur of over de zwaar bewaakte grens naar het Westen trachtten te vluchten.

Een woordvoerder van de Duitse regering noemde de kans dat de Sovjet-Unie Honecker zal willen uitleveren “groter dan tevoren”. In de Duitse regering wordt verondersteld dat de organisatie van de vlucht van Honecker het werk was van de toenmalige minister van defensie, Jazov.

Wolfgang Bötsch, een vooraanstaand lid van de CSU in de Duitse Bondsdag, zei tegen Bild dat de Sovjet-Unie nu kan bewijzen dat ze radicaal met het verleden breekt door niet alleen Honecker, maar ook Markus Wolf, de chef van de Oostduitse spionage die vorig jaar naar Moskou vluchtte, uit te leveren (AP, AFP)