Ministerie in Tokio wist van betaling aan beleggers

TOKIO, 26 AUG. Japanse commissionairshuizen compenseren al acht jaar lang verliezen die hun cliënten maken op effectentransacties. Het Japanse ministerie van financiën is al sinds 1983 van de praktijken op de hoogte.

Directeur-generaal Nobuhiko Matsuno van het effectenburau van het ministerie heeft dat vandaag bekend gemaakt aan het Japanse parlement. Matsuno verklaarde afgelopen donderdag nog dat voor de beurskrach van oktober 1987 geen verliescompensatie van formaat had plaatsgevonden.

Sinds juni hebben in totaal 21 Japanse effectenmakelaars toegegeven dat zij bij elkaar 1,26 miljard dollar verliescompensatie aan beleggers hebben uitgekeerd. Op zichzelf zijn die praktijken niet illegaal, maar ze stroken niet met de richlijnen van het ministerie van financiën. Door het schandaal is het vertrouwen in de effectenbranche flink geschaad. De presidenten van twee grote effectenhuizen, Nomura en Nokki Securities, trokken daaruit hun conclusies en stapten op. In de Japanse financiële wereld gaat men ervan uit dat ook de minister van financiën, Ryutaro Hashimoto, zijn ontslag zal indienen.

Volgens Matsuno heeft onderzoek uitgewezen dat de commissionairs hun cliënten voor 1983 op beperkte schaal reeds “subsidiëerden” bij verliezen op obligatietransacties.(UPI)