Londen wil extra hulp voor Moskou

LONDEN, 26 AUG. De Britse premier Major zal bij de leiders van de zeven rijkste industrielanden aandringen op snellere hulp voor de hervormingen in de Sovjet-Unie. Major heeft dat dit weekeinde telefonisch aan Sovjet-president Gorbatsjov beloofd. Groot-Brittannië wil dat de Sovjet-Unie als lid wordt toegelaten tot het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.

Op uitnodiging van Major, die voorzitter is van de G-7, zullen hoge ambtenaren van de groep donderdag in Londen overleggen over extra hulp aan de Sovjet-Unie. Ze bespreken onder andere de mogelijkheid van Sovjet-lidmaatschap van het IMF en de Wereldbank.

De premier schreef afgelopen weekeinde in een brief aan oppositieleider Kinnock dat eerder de socialistische orde in de Sovjet-Unie hulp in de weg stond. Nu die orde de laatste dagen is ingestort “moeten we onze hulp effectief afleveren”, zowel aan Moskou als aan de republieken, aldus Major in zijn brief.

Dit betekent dat Londen in de richting van Parijs, Bonn en Rome opschuift, die al eerder voor extra hulp aan de Sovjet-Unie hebben gepleit. De Verenigde Staten en Japan zijn vooralsnog terughoudender. De zeven leidende industrielanden lijken elkaar wel te kunnen vinden in het sturen van noodhulp. (Reuter)