Knetemann bouwt op WK krediet op

STUTTGART, 26 AUG. Gerrie Knetemann hoopt dat zijn rol als bondscoach na het goede optreden van de Nederlandse wielerprofs bij het wereldkampioenschap voldoende vertrouwen wekt bij de mensen die hem de afgelopen maanden in zijn werk hebben belemmerd. Binnenkort zal zijn functioneren tijdens de titelstrijd in Stuttgart worden geëvalueerd door het bestuur van de profsectie. Chef d'equipe Pascal Kolkhuis Tanke zal dan voorstellen de rol van Knetemann te continueren en voor hem meer dan een dagvergoeding ter beschikking te stellen.

Bij zijn aanstelling als verantwoordelijke voor de WK-selectie ondervonden hij en degenen die hem voordroegen als bondscoach veel weerstand in de profsectie van de Wielerunie. Hij zegt te weten wie hem niet als bondscoach wensten. “Maar dat zijn zeker niet de renners”, voegde de ex-wereldkampioen daaraan toe. “Dat hebben de renners die hier reden vandaag wel aangetoond.”

Knetemann was opgelucht dat alle twaalf coureurs zich gisteren aan hun opdracht hebben gehouden. “Hier was een collectief aan het werk. Dit was weer een echte Nederlandse ploeg.” De blamage van het WK van vorig jaar in Japan toen de ene na de andere Nederlandse deelnemer afstapte, was vergeten. Hoe goed de betrokken aanwezigen met hem meevoelden, meende hij te kunnen afleiden aan de bemoeienis van ploegleider Jan Raas, die zich één ronde lang bij hem in de auto op de hoogte van het koersverloop stelde.

Bij zijn aanstelling als bondscoach werd door leden van de profsectie voorgesteld Knetemann een soort salaris te geven waarvan hij alle werkzaamheden als bondscoach moest bekostigen. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met vijfduizend gulden. Te weinig om belangrijke wedstrijden van nabij te kunnen volgen. Om zijn betrokkenheid bij de renners te tonen, stak hij dat bedrag in de premiepot van de WK-afvaardiging. Zelf moest hij het doen met een kleine dagvergoeding.

Kolkhuis Tanke wil opnieuw proberen een een salaris los te weken bij de sectie. Hij denkt daarbij niet aan een fulltime bondscoach noch aan een geldloos erebaantje “zoals het nu is, daarvoor kost dit baantje Knetemann te veel energie”. Hij zal voorstellen een bedrag in de orde van 500 gulden per dag, daarbij aangenomen dat de bondscoach zeventig dagen per jaar moet werken.

Knetemann maakte een opgeluchte indruk na het wereldkampioenschap. Hij wilde zijn invloed niet overdrijven, zelfs niet in de tactiek die Rooks in de slotfase volgde. “Het was 95 procent zijn werk en zeg maar vijf procent het mijne.” Rooks kon volgens hem niet beter. “Hij heeft het maximum er uit gehaald.” De opdrachten waren volgens hem uitstekend uitgevoerd. Rooks moest voortdurend op Bugno letten, Theunisse op Chiappucci en Maassen op Fondriest. Even dreigde de taakverdeling mis te lopen. Fondriest versnelde, zonder dat Maassen kon reageren. Daarom besloot Maassen de achtervolging te leiden en zijn kopmanschap in te leveren ten gunste van Theunisse en Rooks. Dat de Nederlandse kampioen tenslotte de sprint verloor was niet meer dan logisch, vond Knetemann. “Bugno was gewoon super.”