IVAN SILAJEV; Nieuwe chefhervormer

Ivan Silajev, premier van de Russische republiek sinds juni vorig jaar en sinds dit weekeinde als opvolger van putschist Pavlov ook premier van de Sovjet-Unie, staat bekend als een voorstander van vergaande economische hervormingen. De Sovjet-Unie, aldus Silajev, moet “haar socialistische maagdelijkheid” prijsgeven.

De afgelopen week, en dan vooral de eerste drie dagen waarin de Russische leiding werd belegerd in haar Witte Huis aan de Moskva, is de 60-jarige Silajev niet geweken van de zijde van zijn president, Boris Jeltsin. Woensdag vertegenwoordigde hij met vice-president Roetskjoj Rusland in de delegaties die naar de Krim vlogen om Gorbatsjov na de mislukking van de staatsgreep op te halen.

Silajev heeft in het jaar sinds zijn benoeming tot premier van Rusland - “het moeilijkste en meest enerverende jaar van mijn leven” - een ambitieus programma opgesteld voor de privatisering van de landbouw en van kleine industriële bedrijven. Het programma voorziet in hulp aan ondernemers door middel van belastingconcessies, in de transformatie van grote staatsbedrijven in naamloze vennootschappen, de stabilisatie van de roebel en de bestrijding van de inflatie. Hij is tevens mede-oprichter, samen met Edoeard Sjevardnadze en Aleksandr Jakovlev, van de nieuwe beweging van hervormingsgezinde krachten die later dit jaar een politieke partij zou moeten worden.

Silajev is in 1930 geboren in Gorki, ten zuidoosten van Moskou, en opgeleid tot ingenieur. Hij sloot zich in 1959 aan bij de communistische partij en werd in 1971 directeur van de Gorki-vliegtuigfabriek. Van 1974 tot 1981 was hij onderminister, vanaf 1981 minister van de luchtvaartindustrie. Vier jaar later werd hij vice-premier van de Sovjet-Unie. Hij is onderscheiden met twee Lenin-ordes en de titel Held van de Socialistische Arbeid.

In maart van dit jaar zette Silajev de grote lijnen van zijn hervormingsprogramma uiteen, een “praktisch plan” dat zich vooral baseert op het radicale 500-dagenplan dat president Gorbatsjov te ver ging. (AFP, AP)