Gasunie bereid gedupeerd Noors staatsbedrijf te helpen

ROTTERDAM, 26 AUG. De Gasunie biedt Noorwegen hulp aan bij het nakomen van contractverplichtingen voor gasleveranties aan Duitsland, Frankrijk, België, Oostenrijk en Spanje. Het Noorse staatsbedrijf Statoil kan problemen krijgen bij het nakomen van deze verplichtingen na een ongeluk afgelopen vrijdag met een gasplatform in aanbouw in Stavanger.

Vrijdag zonk een betonnen vloer van dat gasplatform, waardoor de voorgenomen start van de gaswinning in het Sleipner-veld in 1993 mogelijk twee jaar kan worden vertraagd.

Woordvoerder P. Bakker zei vanochtend dat de Gasunie ook contracten heeft met de afnemers van het Noorse gas en dat het bedrijf de faciliteiten heeft om het gas te leveren. Ook is er voldoende aardgas in Nederland beschikbaar om het Noorse contract over te nemen. “Het gaat om een extra hoeveelheid van circa zeven miljard kubieke meter aardgas per jaar. Die hoeveelheid kunnen we wel leveren”, aldus Bakker.

Ook Nederland zou vanaf 1993 een geringe hoeveelheid aardgas uit het Sleipner-veld afnemen van Noorwegen. Maar wanneer Statoil die hoeveelheid niet kan leveren, zullen er in Nederland geen problemen ontstaan. De voorraden in Nederland zijn voldoende om het wegvallen van het Noorse gas op te vangen.